Hirdetés

Már 2050 előtt kivezethetik a fosszilis tüzelőanyagokat?

|

A dubaji klímacsúcsra időzített javaslat a szénerőművektől történő végleges búcsút is magában foglalja.

Hirdetés

Frans Timmermans az Európai Bizottság alelnöke, és az Európai Parlament zöld átállásért felelős bizottsági elnöke azt szorgalmazza, hogy az arab országban tartandó klímacsúcson a résztvevő államok egységesen álljanak ki a fosszilis tüzelőanyagok használatának jóval 2050 előtti fokozatos, teljes beszüntetéséért.

Egy környezetvédelmi és energiaügyi minisztereknek tartott spanyolországi ülésen abbéli reményét fejezte ki, hogy a tagállamok egyöntetűen aláírják a három összefüggő részből álló kötelezettségvállalást.

Az első arra vonatkozik, hogy 2030-ig a megújuló energiák mennyiségét a mostani háromszorosára növelik. A második vállalás, hogy világszerte megduplázzák az energiahatékonyság növekedésének az ütemét a rendelkezésre álló eszközökkel. Az utolsó pont felszólítja az országokat a fosszilis tüzelőanyagok 2050-ig történő fokozatos és teljes kivezetésére.

Hirdetés

Timmermans szerint a COP28-nak egy fajta paradigmaváltást kellene kikényszerítenie, hogy tartani lehessen a 1,5 fokban maximalizált globális felmelgedést. A novemberi csúcstalálkozón olyan kulcsfontosságú témákat kell majd megvitatni, mint hogy pontosan hogy is határozzák meg a "változatlan mértékű kibocsátás" fogalmát, vagy hogy a széndioxid geológiai tárolásának (CCS technológia) milyen szerepe lehet az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésében, és a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésében.

Mint minden éremnek, ennek is két oldala van. Az Egyesült Államok és Chile kormánya, valamint a COP28-on elnöklő Sultan Al Jaber, az Egyesült Arab Emírségek állami olajvállalatának vezetője egész biztos, hogy sok dologban ellenkező véleményen lesznek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)