Hirdetés

Kiderült, mennyivel csökkenik az emissziót a megújulók

|

A fenntartható energiaforrások használatával rengeteg emissziót sikerült megakadályozni.

Hirdetés

A megújuló energiaforrások használatával sikeresen ki lehetett elégíteni az idei év első felében tapasztalható fogyasztásnövekedést - írja a Euronews a londoni Ember piackutató friss jelentésére hivatkozva.

A hírcsatorna értesülései szerint az Ember felméréséből az derült ki, hogy a nap-, szél-, és vízenergiának köszönhetően sikerült elkerülni a fosszilis energiahordozók kitermelésének 4 százalékos növekedését az idei évben. Ez nem kevesebb, mint 230 millió tonna szén-dioxid kibocsátását előzte meg, ami azzal egyenértékű, mintha egy évre kivonnánk a forgalomból 50 millió autót.

A megújuló energiaforrások az energiaválság idején bizonyítanak (Fotó: state.gov)
A megújuló energiaforrások az energiaválság idején bizonyítanak (Fotó: state.gov)

Az Ember jelentésének összeállításához 75 ország adatait elemezte, amelyek összesen a világ áramfelhasználásának 90 százalékát tették ki 2022 első hat hónapjában. A kutatásból az is kiderült, hogy az év első felében 389 terawattórányi energiát használt fel az emberiség, körülbelül 3 százalékkal többet, mint a tavalyi év során.

Hirdetés

Jó hír, hogy a megnövekedett kereslet 77 százalékát szél-, és napenergiával lehetett fedezni a fennmaradó 23 százalékot pedig bőven kielégítette a vízi erőművekből érkező energia. Mindez azzal is járt, hogy ugyanennyi energiát nem fosszilis forrásokból kellett előállítani, így ennyivel is kevesebb terhelés érte a bolygót.

A szél-, és napenergia a mostani energiakrízis során bizonyítja be, hogy mire képes

- mondta Malgorzata Wiatros-Motyka, az Ember vezető elemzője.

A szakértő rámutatott, hogy egyelőre nem látszik az a pont, amikortól a szén-, és földgáz-felhasználás elkezd csökkenni: annak ellenére, hogy már most mérsékelni kellene ezeknek az energiahordozóknak a kiaknázását, a trend azt mutatja, hogy az alkalmazásuk mértéke továbbra is növekszik.

Pedig megvan a megoldás: a szél-, és napenergiát minden ország saját maga tudja megtermelni, ráadásul olcsón és olyan módon, ami egyaránt csökkenti az energiaszámlákat és az emissziót

- tette hozzá az elemző.

Az európai piacot nézve elmondható, hogy a szél-, és napenergia alkalmazása a globális trendeket követi, azonban az idén kialakult energiaválság miatt - átmenetileg - ismét növekedni kezdett az energetikai hasznosításra szánt szénmennyisége. Ez az idén tapasztalható aszály miatt is előfordulhatott, mivel a szárazabb időszakokban egyaránt csökken a víz-, és atomenergia termelési kapacitása. Utóbbi Európában 12 százalékkal is visszaeshetett, főként a franciaországi leállások és a német erőműbezárások miatt. Az Ember szakértői arra is rámutattak, hogy a vízenergia a teljes Európai Unió igényeinek 12 százalékát volt képes fedezni tavaly.

A cég elemzői szerint a napenergia kifejezetten jó kiegészítője a hidroelektromos létesítményeknek: a vízen lebegő napelemek ugyanis képesek csökkenteni a vízfelületek párolgását, ami jól jön a szárazabb időszakokban, ráadásul, ezzel egy időben képesek pótolni az aszály miatti vízenergia-kiesést.

Ami a szén felhasználását illeti, van remény: az Ember adatai szerint 2022-ben a szén már csak az európai energiamix 16 százalékát tette ki, míg ez az arány 2015-ben még a 25 százalékot is elérte.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)