Hirdetés

Mi a gond a filteres teával?

|

Még az egyébként teljesen egészséges élelmiszerek is szennyezettek lehetnek úgynevezett örök vegyi anyagokkal.

Hirdetés

A PFAS avagy per- és polifluoralkil anyagokról már köztudott, hogy károsak az egészségünkre. Tanulmányok mutatták ki, hogy megzavarhatják a hormonális egyensúlyt, gyengíthetik a csontokat és növelhetik egyes betegségek kialakulásának kockázatát. Rákos megbetegedésekkel, születési rendellenességekkel és egy sor további megbetegedéssel hozták már összefüggésbe az emberi szervezetben való jelenlétét.

Ezeket a vegyszereket örök vegyi anyagoknak is nevezik, mert nagyon hosszú időbe telik a lebomlásuk, és rendkívül nehéz megszabadulni tőlük. A korábbi kutatások nagy része a vízben való jelenlétükre összpontosított, de a tudósok szerint a szennyezett élelmiszerek jelenthetik valószínűleg a legnagyobb veszélyt az egészségünkre.

Az élelmiszerekben található szennyeződések forrásai közé soroljuk a csomagolóanyagokat, a növényvédő szereket és az öntözéshez használt szennyezett vizet, de a műtrágyát is. Egy újonnan megjelent tanulmány most azt vizsgálta meg, hogy az emberek étrendje hogyan függ össze a vérükben lévő örök vegyi anyagok szintjével.

Hirdetés

A kutatás során két csoportban több mint 700 embernek tettek fel egy sor kérdést az étrendjükről, többek között arról, hogy milyen gyakran és milyen típusú ételeket szoktak fogyasztani. A kérdőív felvételét követően vérvizsgálatot végeztek az alanyokon, amiben PFAS-ek jelenlétét vizsgálták elsősorban.

A kérdéssorban arról is érdeklődtek, hogy milyen gyakran szoktak otthon, gyorsétteremben vagy étteremben készített ételeket fogyasztani. Ez azért is releváns, mert az örök vegyi anyagok leggyakoribb forrása az élelmiszerek csomagolóanyaga.

A tanulmány megállapította, hogy azoknak, akik nagy mennyiségű teát, feldolgozott húsokat és házhoz szállított ételeket fogyasztanak, idővel megemelkedik a PFAS-ek szintje a szervezetükben. A kutatók szerint az eredmények egyértelműen jelzik, hogy a csomagolt élelmiszerek problémát jelentenek ebből a szempontból.

A tea és a magas PFAS-szintek közötti kapcsolat például gyanújuk szerint az örök vegyi anyagokkal kezelt filterekkel függ össze, bár ezt még további vizsgálatoknak kell megerősíteniük. A feldolgozott húsok esetében kevésbé meglepő ez az eredmény, mivel a gyártási folyamatuk során számos lehetséges szennyeződési forrást találhatunk.

A tanulmány szerzői azt állítják, hogy nem céljuk egyes élelmiszertípusok démonizálása. Ellenben tovább kell folytatniuk a vizsgálatokat, hogy meg tudják állapítani, az előállítás mely fázisában szennyeződnek ezek a termékek, és megoldást találjanak a kiváltásukra. Korábban az EU-nak is szándékában állt kezelni a problémát, ám ez a kérdéskör a közelmúltban váratlanul kikerült az Európai Bizottság tervezetéből.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)