Hirdetés

Nagyban megkönnyíthetik a szélturbinák telepítését Lantos Csaba bejelentése szerint

|

Ugyan lesznek a jelentősen csökkenő védőtávolságon kívül is korlátozó intézkedések, de a konkrét szabályozás még kidolgozás alatt áll.

Hirdetés

Több olyan ország van már Európában és világszerte is, amin keresztül hajtva lépten-nyomon szélerőművekbe botlunk. Az energiatermelés ezen formája a napenergiához hasonlóan, a természet adta lehetőségeket kihasználva láthat el minket elektromos árammal. Hazánk ugyan nem áll túl jól kiépült szélenergia infrastruktúra szempontjából, de a törvényhozók most - engedve az uniós kötelezettségnek - törvényi úton készülnek megkönnyíteni további erőművek telepítését.

Eddig országszerte összesen 37 ilyen engedélyt adtak ki, az ezekhez tartozó 172 torony összesen 329 325 kW áram termelésére képes. Ez nem túl sok, aminek az oka a jelenleg is érvényben lévő törvényben előírt úgynevezett védőtávolság betarthatatlansága. Ez a szabályozás kimondja, hogy lakott területektől és a Natura 2000-es minősítésű területektől csak 12 kilométeres körön túl telepíthető turbina, gyakorlatilag szinte mindenhol kizárva ezek építését.

Hirdetés

Szerda este Lantos Csaba energiaügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy közel vagyunk a megállapodáshoz az Európai Unióval. A politikus mondandójából kiderült, hogy a 12 kilométeres védőtávolság, ami eddig ellehetetlenítette az országos szélenergia apparátus bővítését, a szinte jelképesnek mondható 700 méterre fog csökkenni. A miniszter kitért arra is, hogy nem szeretnénk "szélkerékerdőt" sehol az országban, de lényegesen egyszerűbb lesz majd az engedélyeztetés.

A védőtávolság betartásán túl két fontos feltételt szabnak a turbinák telepítésének. Az egyik, hogy a helyi közösségeknek, önkormányzatoknak is jóvá kell hagyniuk az engedélykéréséket, a másik pedig, hogy a 40 méter feletti építmény telepítését külön engedélyhez kötik.

Ezzel a törvénnyel Magyarország nemcsak az EU elvárásának tesz eleget, hanem annak a 2016 óta tartó áldatlan állapotnak is véget vet, mely hosszú évekre befagyasztott minden szélenergiával kapcsolatos projektet, fejlesztést. A részleteket egyelőre nem árulta el Lantos Csaba, de remélhetőleg egy jó törvénnyel lehetővé teszi a kormány, hogy nemzeti szinten faragjunk a lemaradásunkból, és akár robbanásszerű növekedését élhessük meg a tiszta energiák arányának a hazai energiamixen belül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)