Hirdetés

A valóságban ismétlődött meg DiCaprio katasztrófafilmjének egyik jelenete

|

Vérfagyasztóan reagált a műsorvezető a klímaaktivisták figyelmeztetéseire.

Hirdetés

A Netflix tavaly év végén mutatta be a Leonardo DiCaprio és Jennifer Lawrence főszereplésével forgatott Ne nézz fel! (Don't Look Up!) című szatírát, amely ijesztően pontos képet festett arról, ahogy az emberiség - és a média - a klímaváltozás és a közelgő klímakatasztrófa kérdésével foglalkozik. Anélkül, hogy lelőnénk a poént, a film egyik erős jelenete, amikor a két főszereplő egy reggeli beszélgetős műsorban igyekszik hangsúlyozni, hogy milyen komoly veszélyben van a Föld, a műsorvezetők azonban kedélyes tréfálkozással ütik el a dolog élét. Ahogy a Cate Blanchett által megformált egyik tévés mondja:

tálaljuk könnyedén a rossz híreket.

Cate Blanchett és Tyler Perry a Ne nézz fel! vonatkozó jelenetében (Fotó: Netflix)
Cate Blanchett és Tyler Perry a Ne nézz fel! vonatkozó jelenetében (Fotó: Netflix)

Cate Blanchett és Tyler Perry a Ne nézz fel! vonatkozó jelenetében (Fotó: Netflix)

Ehhez a jelenethez kísértetiesen hasonló ismétlődött meg a valóságban, amikor a Good Morning Britain című brit reggeli műsorban Miranda Whelehan klímaaktivista volt a vendég - írja a USA Today európai kiadása. A felvételt máris összevágták a Ne nézz fel! vonatkozó jelenetével, megjelölve, hogy melyik részlet származik a filmből, és melyik játszódott le a valóságban. Lássuk, pontosan miről is volt szó!

Whelehan, aki a Just Stop Oil nevű szervezet képviselője, arra figyelmeztette Richard Madeley és Ranvir Singh műsorvezetőket, hogy az emberiségnek "erkölcsi kötelessége azonnal cselekedni", a klímaváltozás egyre súlyosabb következményei miatt.

Az egész bolygó sorsát meghatározhatjuk ha elköteleződünk a kőolaj felhasználásának megállítása mellett, ha növeljük az energiahatékonyságot, a megújuló energiák alkalmazásának arányát és a szigetelés hatékonyabb használatát. Azt hiszem, a gyerekeink és a jövő legalább ennyit megérdemel

- mondta Miranda Whelehan.

Hirdetés

Richard Madeley erre azzal reagált, hogy bár valóban meg kellene szabadulnunk a fosszilis tüzelőanyagoktól és megújuló energiaforrásokat kellene fejleszteni, de inkább arra koncentrált, hogy "akadnak olyanok, akik ellenzik, hogy az életükbe olyan szervezetek szóljanak bele, mint a Just Stop Oil".

A Ne nézz fel! című szatírában egy gigantikus meteor szimbolizálja a klímakatasztrófát (Fotó: Netflix)
A Ne nézz fel! című szatírában egy gigantikus meteor szimbolizálja a klímakatasztrófát (Fotó: Netflix)

A Ne nézz fel! című szatírában egy gigantikus meteor szimbolizálja a klímakatasztrófát (Fotó: Netflix)

A műsorvezető hozzátette, hogy ez egyébként is egy nagyon összetett vitatéma, majd megkérdezte, hogy a Just Stop Oil képviselői nem tartják-e saját szervezetük nevét túlzottan gyerekesnek.

Nem szeretnénk kényelmetlenséget okozni az embereknek, de úgy érzem, egyszerűen nincs más választásunk. Arra kérem, hogy legyen kedves beszéljen a krízisről. Az ország lakói megérdemlik, hogy tudják, milyen súlyos jövő elé nézünk. A mi tevékenységünk pedig csak minimális fennakadást okoz, ami vállalható ár, azért, hogy tudjuk, mi közeleg.

Madeley erre válaszként arról kezdi kérdezni az aktivistát, hogy az általa viselt ruha nem járul-e hozzá a klímaváltozáshoz, hiszen azt is teherautókkal szállították a boltba, ahol Whelehan megvásárolta.

Mi arról beszélünk, hogy az évtized végére krízishelyzetbe kerül a gabonatermelés, vagy arról, hogy már ebben az országban is élnek olyanok, akik a kőolaj termelése miatt jutottak koldusbotra. Ön pedig a ruhámról beszél...

- vágott vissza Whelehan.

A kegyelemdöfést pedig Singh viszi be, aki ezek után megkérdezi, hogy a húsvéti hétvégén rokonlátogatóba utazóknak számítania kell-e fennakadásokra, amit a klímaaktivisták demonstrációi okoznak.

Tanulság nincs, és bár gyakran hangoztatott közhely, ebben az esetben szeretnénk hinni, hogy talán mégsem az élet a legjobb rendező...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)