Hirdetés

New York korlátozná a kriptovaluták bányászatát

|

Az amerikai állam törvényhozása vizsgálja a lehetőségeket.

Hirdetés

A kriptovaluták - mint a Bitcoin vagy az Ethereum - rendkívül népszerűek, azonban van velük egy jelentős probléma: az előállításuk, azaz a bányászatnak nevezett informatikai műveletek rengeteg energiát emésztenek fel. Emiatt Svédországban már indítványozták a bányászat részleges tiltását és most hasonlóra készülnek New York államban is-  írja a Popular Science.

A lap értesülései szerint New York állam törvényhozói nemrég törvényjavaslatot nyújtottak be a kriptobányászat moratóriumával kapcsolatban. Az indoklás szerint a kriptovaluták bányászatának energiaigénye fenyegeti az amerikai állam környezetvédelmi és klímaváltozás elleni céljait. Ha megszavazzák, a törvény precedenst teremthet, ami azzal járhat, hogy az amerikai kormány szövetségi szinten is foglalkozhat a kérdéssel. Joe Biden amerikai elnök arra utasította a kabinetjét, hogy szeptemberre állítsanak össze egy jelentést a kriptobányászat környezeti hatásaival kapcsolatban.

A kriptovaluták bányászata rengeteg energiát emészt fel és rengeteg elektronikai hulladékot termel (Fotó: Unsplash/Kanchanara)
A kriptovaluták bányászata rengeteg energiát emészt fel és rengeteg elektronikai hulladékot termel (Fotó: Unsplash/Kanchanara)

A kriptovaluták bányászata rengeteg energiát emészt fel és rengeteg elektronikai hulladékot termel (Fotó: Unsplash/Kanchanara)

New York állam a világelsők között van a kriptobányászatban, különösen a New York City-től északnyugatra fekvő területen, ahol jelentős a vízenergia-kapacitás. Az államban már így is kifejezetten szigorúak a kriptovalutákra vonatkozó szabályok, ám ez főleg a csalások megakadályozására vonatkozik, a törvényhozók is csak mostanában figyeltek fel a bányászat környezeti terhelésére.

A kriptobányászattal az energiafelhasználáson túl az is komoly probléma, hogy hatalmas mennyiségű elektronikai hulladékot termel, a gyorsan elavuló informatikai eszközök miatt. A BBC tavaly novemberi cikke szerint a világ kriptobányászai jelenleg évente több mint 30 ezer tonnányi e-hulladékot hoznak létre, ami tranzakciónként (!) körülbelül 272 grammot jelent. Összehasonlításként egy iPhone 13 173 grammot nyom. Ezzel a globális kriptobányászat elektronikai hulladékának éves mennyisége megegyezik egy Hollandia méretű ország telekommunikációs és IT-szektorának hulladéktermelésével.

A törvényjavaslat a fosszilis tüzelőanyagokat használó energiatermelőkön keresztül próbálja korlátozni a kriptobányászatot. Ezt azzal érnék el, hogy két évre befagyasztanák a hasonló erőművek engedélyeinek megújítását és új engedélyeket sem adnának ki olyan cégeknek, amelyeka kriptobányászathoz használt energiát állítják elő ilyen módon.

Hirdetés

Anna Kelles, az állam egyik helyi képviselője szerint nem technológia-ellenes törvényjavaslatról van szó, mivel a kriptovaluták kereskedelmét nem korlátoznák, csupán a környezetet terhelő bányászatnak szabnának gátat.

A Popular Science számításai szerint csak a Bitcoin bányászata évente annyi energiát emészt fel, mint Thaiföld éves szükséglete. A földgázzal működő New York-i Greenidge Generation erőművet nemrég felvásárolta egy magántőkealap, hogy kriptobányászati céljaikra használják fel. A létesítmény 44 megawatt áramot termel, amellyel 15 300 kriptobányász számítógépet üzemeltetnek. Kelles attól tart, hogy az állam északi részén található, mintegy 30 régi, jelenleg nem használt erőmű is hasonló sorsra juthat, ha a törvényjavaslat nem éri el a célját.

New York állam egyébként 2030-ra 40 százalékkal szeretné csökkenteni az üvegházhatású gázok emisszióját, 2050-re pedig 85 százalékkal mérsékelnék a kibocsátást.

Fontos megjegyezni, hogy a kriptobányászat egyre nagyobb mértékben használ megújuló energiaforrásokat. A The New York Times statisztikái szerint a bányászok 40-75 százaléka támaszkodik a zöld forrásokra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)