Hirdetés

Növényekkel termeltek áramot

|

A felfedezés új fejezetet nyithat a megújuló energia történetében, illetve kiváló lehetőséget jelent az IoT-eszközök fenntartható üzemeltetésére.

Hirdetés

A megújuló energiahordozókkal sokat tehetünk a zöldebb, fenntarthatóbb életmódért, de mi lenne, ha a zöld energia ténylegesen a növényekből érkezne? Ezt a kérdést tehették fel az American Chemical Society (ACS) kutatói, akik most a fotoszintézis erejét felhasználva tudtak energiát kisajtolni pozsgásokból - írja a Euronews.

A hírcsatorna cikkében rámutat, hogy az élő szervezetekben a természetes biokémiai folyamatok elektronokat mozgatnak - ez a folyamat nem csak a növéyekben, az emberi és állati szervezetekben, de gombákban és baktériumokban is lejátszódik - ezt azonban akkor lehet hasznosítani, ha valamilyen módon "fel lehet fogni" ezt az áramot.

A fotoszintézis során keletkező energiát áram formájában is lehet hasznosítani (Fotó: Unsplash/Maria Orlova)
A fotoszintézis során keletkező energiát áram formájában is lehet hasznosítani (Fotó: Unsplash/Maria Orlova)

Az ACS kutatói ezt a fotoszintézis segítségével érték el.

A fotoszintézis során a fény indítja be az elektronok áramlását, a növényben található vízből - ennek eredménye oxigén és cukor lesz. Ez azt jelenti, hogy a fotoszintetizáló sejtek folyamatosan elektronáramlást generálnak, amelyet el lehet vonni és fel lehet használni egy külső áramkör, például egy napelem működtetésére

- áll az ACS által kiadott közleményben.

Hirdetés

A kísérlet során az úgynevezett jégnövényt (corpuscularia lehmannii) használták, amelynek leveleibe vezetőket szúrtak. Bár az összes növényi sejt tartalmaz vizet, a pozsgások a legjobbak erre a célra, mert ezek a növényfajok a többihez képest jóval nagyobb mennyiségű vizet tárolnak.

A pozsgások a legalkalmasabbak a feladatra (Fotó: Unsplash/Blanca Paloma Sánchez)
A pozsgások a legalkalmasabbak a feladatra (Fotó: Unsplash/Blanca Paloma Sánchez)

A növény egyetlen levelén 0,28 volt feszültséget mértek - összehasonlításként egy átlagos autó indítóakkumulátora 12,6 voltos. Ez meglehetősen csekély mennyiség, kevesebb, mint egy ceruzaelem energiája, azonban a kutatók nem győztek hangsúlyozni, hogy több levél sorbakötésével növelhető a feszültség.

A növények előtérbe helyezése azért is rendkívül fontos, mert a szén-dioxid emissziók elleni harcban elengedhetetlen a gázt oxigénné és energiává alakító fotoszintézis szerepe. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC adatai szerint 2010 és 2019 között az üvegházhatást okozó gázok emissziója az emberiség történelmében a legmagasabb szintet érte el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)