Hirdetés

Olyan problémával kell szembesülni az MI-technológia kapcsán, amire nem is gondolnál

|

Egy tanulmány arra mutat rá, hogy milyen környezeti terhelést jelentenek a felhőalapú alkalmazások.

Hirdetés

Ha az ipar környezeti terheléséről beszélünk, legtöbbször a széndioxid kibocsátás és az ennek kapcsán bekövetkező felmelegedés van kikiáltva főgonosznak. Nos, ez nem áll távol a valóságtól, de azért nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy nemcsak ez a két tényező van hatással az ökoszisztémára. A légszennyezettség, a különböző anyagok környezetbe jutása és az édesvíz készletek herdálása éppolyan kártékonyak a bolygó jövője szempontjából, mint a károsanyag kibocsátás kritikus mértéke.

Az ipar vízigénye elképesztő mértékű, és habár sok szó esik manapság az úgynevezett szürkevíz felhasználásáról, sajnos az ötletek és szavak szintjén ritkán jut túl valójában ez a sokat emlegetett "megoldás".

Hirdetés

Mint azt egy tanulmány kimutatta a közelmúltban, a különböző felhőalapú alkalmazások, játékok, különböző szórakoztatóipari platformok üzemeltetése óriási vízigénnyel jár a szerverek hűtése miatt. Nem mintha ez korábban ne lett volna problematikus, de a mesterséges intelligencia térnyerésével, az egymást érő MI-platformok üzemeltetésével a kérdés mára megkerülhetetlenné vált. A tanulmány szerint egy ChatGPT lekérdezés, egy palcak víznek megfelelő mennyiséget fogyaszt el hűtésre.

Az MI alapú platformok ugyan még gyerekcipőben járnak, de már most széleskörűen alkalmazzák őket. Ez a felhasználási módok bővülésével, és a technológia tökéletesedésével csak hatványozódni fog a jövőben. 

A Microsoft ugyan a nagyok közül egyedülállóan komoly vállalásokat tett az elmúlt időszakban a környezeti terhelés lehetőség szerinti minimálisra mérséklésében, az ő számításaikat is keresztülhúzta a mesterséges intelligencia elképesztő vízigénye. Bár a felmerült problémára még nincs kézzelfogható gyakorlati megoldás, a legnagyobbak dollármilliókat emésztenek fel az innováció maximális kihasználására.

A legújabb adatok szerint a Microsoft 34 %-kal használ több vizet, mint egy évvel korábban, de a Google is 20%-kal fejelte meg amúgy sem kis vízigényét. Mivel a ChatGPT tavaly csak november végén jelent meg, ez várhatóan még jobban megnyomja az idei év hasonló számait. Ez az egyébként klímavédelemre látszólag sokat adó Microsoftot elég rosszul érinti most. Az elmúlt évek klímavédelmi kampányaiban vállaltakat nehezen fogja tudni tartani a megváltozott körülmények között. Pedig valahogy megoldást kell találnia, hiszen az iowai West Des Moines-ben található adatközpontjuk tavaly több, mint 40 millió liter vizet használt fel. Az állam döntéshozói ezzel kapcsolatosan aggályaiknak adtak hangot, és előrebocsátották, ha a cég nem tud visszább venni a vízigényéből, az az engedélyeik felülvizsgálatát vonhatja maga után.

Sajnos egyelőre nem ismert megbízhatóbb módszer a környezeti terhelések mérséklésére, mint a kereslet csökkentése, de egyrészt a piaci alapú működési folyamatok nem erre vannak berendezkedve, másrészt a fogyasztók tömegei sem a szívesen mondanak le a már megszerzett privilégiumaikról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)