Hirdetés

Szinte korlátlan energia jön majd a Föld alól

|

Soha senki nem ment még ilyen mélyre.

Hirdetés

Közhelyszámba megy, hogy a világűrről többet tudunk, mint a Föld mélyéről, a bolygó alsóbb rétegei pedig már korábban is sokakat megihlettek. Ennek legékesebb példája Jules Verne 1864-ben kiadott, Utazás a Föld középpontja felé című kalandregénye. Annyi biztos, hogy a Föld mélységei komoly erőforrásokat rejtenek, többek között, kis túlzással korlátlan mennyiségű, megújuló geotermikus energiát.

Ezt tervezi most kiaknázni a Quaise Energy nevű startup, amely minden korábbinál mélyebbre szeretne lefúrni a felszín alá - írja a Vice. A lap információi szerint a cég több mint 19 kilométeres mélységig szeretne eljutni, ehhez pedig már 63 millió dollárnyi kockázati tőkebefektetést is kaptak.

A befektetésnek köszönhetően közelebb jutottunk a célunkhoz, hogy tiszta és megújuló energiát tudjunk termelni. A technológiánkkal a világ bármely pontján annyi energiához férhetünk hozzá, amely nagyságrendekkel több, mint amennyit a szél-, és napenergiából hasznosíthatnánk. Ennek eredményeként a jövő generációi egy olyan világban élhetnek, amelyet bőséges, tiszta energia működtet

- fogalmazott a vállalkozás nagyívű terveivel kapcsolatban Carlos Araque, a cég vezérigazgatója és társalapítója.

A geotermikus energiát régóta ismerjük, de csak csekély mértékben alkalmazzuk (Fotó: Unsplash/Johann AKA)
A geotermikus energiát régóta ismerjük, de csak csekély mértékben alkalmazzuk (Fotó: Unsplash/Johann AKA)

A geotermikus energiát régóta ismerjük, de csak csekély mértékben alkalmazzuk
(Fotó: Unsplash/Johann AKA)

A geotermikus energiát viszonylag régóta hasznosítja az emberiség, annak mégsem akkora a hypeja, mint az egyébként megbízhatóan működő szél-, és napenergiának: a világ elsőszámú geotermikus termelőjének számító Egyesült Államokban is csupán az összes megtermelt áram 0,4 százaléka származik ebből a forrásból. Ennek ellenére a Quaise szakértői úgy gondolják, hogy ez a megújuló energiatípus lehet az alapja egy energiafüggetlen világnak.

A Quaise módszerével több évtizeden keresztül lehet tiszta energiát termelni (Fotó: Quaise Energy)
A Quaise módszerével több évtizeden keresztül lehet tiszta energiát termelni (Fotó: Quaise Energy)

A Quaise módszerével több évtizeden keresztül lehet tiszta energiát termelni (Fotó: Quaise Energy)

A jelenlegi geotermikus erőműveket jellemzően olyan helyekre építik, ahol a hőforrások viszonylag közel helyezkedne el a felszínhez. Ezek leggyakrabban a törésvonalak környékén találhatóak, ahol a földmozgások miatt könnyebb hozzáférni a bolygó mélyebb rétegeihez. A Quaise alapítói azonban azt szeretnék elérni, hogy bárhol hozzá lehessen férni a Föld felszíne alatt húzódó, tűzforró kőzetrétegekhez.

Az ambiciózus cél eléréséhez különleges vákuumcsöveket, úgynevezett gyrotronokat használnának, amelyek milliméteres hullámhosszú fénysugarak és erős mágneses mezők segítségével dolgoznának. Azaz, nem egyszerűen megfúrnák a bolygó köpenyét, hanem, mintha csak egy hatalmas lézert használnának, kiégetnék a közel 20 kilométeres mélységbe vezető utat. A tervek szerint jóval mélyebbre hatolnának, mint a világ eddigi legmélyebb olajkútja, a katari Al Shaheen, amely 12 kilométeres mélységből hozza a felszínre a kőolajat.

A sikeres próbafúrások esetén a cég 2028-re több széntüzelésű erőművet alakítana át geotermikus működésre. A szupermély lyukak fúrása mindennel együtt néhány hónapot vesz igénybe, azonban, ha a kívánt mélységet elérték, onnan akár egy évszázadon át, gyakorlatilag korlátlan mennyiségű energiához lehetne jutni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)