Hirdetés

Értékes vegyületté alakítja a szén-dioxidot egy új módszer

|

Egy amerikai egyetem kutatóinak felfedezése jelentős segítséget nyújthat a klímaváltozás elleni harchoz.

Hirdetés

A Science Daily számolt be a University of Cincinnati kutatóinak friss felfedezéséről, amelynek lényege egy elektrokémiai módszer  amely a vegyi üzemek és erőművek emisszióit széles körben hasznosítható vegyületekké képes alakítani.

Az egyetem adjunktusa, Jingjie Wu és diákjai egy kétlépéses reakció-sorozattal először szén-monoxiddá alakították a szén-dioxidot, majd abból etént - korábbi nevén etilént - állítottak elő. A vegyületet a vegyipar számos termékben hasznosítja, az élelmiszer-csomagolástól a gumiabroncsokig.

A módszert főleg vegyi üzemekben és erőművekben vethetik be a közeljövőben (Fotó: Unsplash/Chris Leboutillier)
A módszert főleg vegyi üzemekben és erőművekben vethetik be a közeljövőben (Fotó: Unsplash/Chris Leboutillier)

A módszert főleg vegyi üzemekben és erőművekben vethetik be a közeljövőben (Fotó: Unsplash/Chris Leboutillier)

A kutatás egyik résztvevője, Tianyu Zhang tavaly egy hasonló módszerrel kísérletezett, amely a szén-dioxid felhasználásával metánt állít elő. A szakember rámutatott, hogy a kétlépéses folyamatra azért van szükség, mert ezzel a megoldással rendkívül alacsony költséggel, nagy mennyiségben állítható elő az etén, vagy a metán.

Hirdetés

Az etilént egyébként a világ legfontosabb vegyületeként is szokták emlegetni, az említett műanyagok mellett az acél-, és betongyártás során, de az olaj-, és gáziparban is széles körben hasznosítják, nélkülözhetetlen a használata a műanyag palackok, PVC-csövek, textilek és gumitermékek, valamint különféle szigetelőanyagok gyártásához.

A jövőben arra is használhatjuk ezt a módszert, hogy csökkentsük a szén-dioxid emissziókat és közben profitot is termeljünk. Ez azt jelenti, hogy a kibocsátás mérséklése többé nem jelent majd drága folyamatokat

- mutatott rá Zhang.

Wu pedig azt emelte ki, hogy a folyamat során létrejövő végtermék valójában zöld etilén, hiszen megújuló forrásból származik.

Az erőművek és a vegyi üzemek rengeteg szén-dioxidot bocsátanak ki. A célunk az, hogy ezt begyűjtsük és az elektrokémiai módszer segítségével etilénné alakítsuk.

A folyamat egyelőre csak laboratóriumi körülmények között működőképes, ugyanis egyelőre több energiát használ fel, mint amennyi etént elő lehet állítani a segítségével. Az amerikai egyetem kuatói ezért most azon dolgoznak, hogy megnöveljék a folyamat hatékonyságát, így akár kereskedelmi, ipari léptékben is gazdaságossá váljon a konverziós módszer alkalmazása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)