Hirdetés

Szlovákiában készül a világ első aszfaltozott útja cigarettacsikkekből

|

Pozsonyban az idei városi rendezvények idejére speciális tárolókat helyeznek ki az út-alapanyag gyűjtéséhez.

Hirdetés

Még mindig az elsődleges halálokok között tartjuk számon dohányzás okozta megbetegedéseket  világszerte. Bár a meglehetősen káros passzió romló megítélésének köszönhetően sokat javultak a mutatók az elmúlt két évtizedben, még mindig rengetegen hódolnak a dohányzás nyújtotta élvezeteknek. Jelenleg globálisan minden ötödik felnőtt ember nikotinfüggő. A dohányzás okozta problémák közül csak az egyik az egészségkárosodás. Globálisan 18 milliárd szál cigaretta fogy el naponta. Az egészségügyi ártalmak csökkentésére használt cigarettaszűrő így a hulladékmennyiségét szaporítja. Ez a kicsi műanyagdarab, ha nem is egyszerűen, de újrahasznosítható.

Egy dél-koreai kutatócsoport kidolgozott egy eljárást, mellyel a szűrő alapanyagát képző cellulóz-acetátot nagy teljesítményű szuperkondenzátor-elektróda alapanyaggá alakítják át, de amíg három csikkből csak egy kerül a szemétbe, ez nem jelent valódi megoldást a problémára. 

Hirdetés

A szomszédos Szlovákiában most egy előremutató kezdeményezés indult, mely ha megoldani nem is tudja a problémát, de mérsékli azt. A pozsonyi önkormányzat hulladékgazdálkodási vállalata bejelentette, hogy 2024-től új lendülettel gyűjti a kidobott cigarettákat, hogy azok egy teljesen új módon hasznosulhassanak újra. A tervek szerint aszfalt fog készülni a filter anyagának felhasználásával.

Már a karácsonyi vásár ideje alatt is helyeztek ki néhányat a gyűjtőkből, melyeket úgy terveztek, hogy hagyományos szűrőket illetve a hevített dohánytermékekhez használt szűrőket egyaránt beléjük dobhassunk. A város hulladékgazdálkodási vállalata azt ígéri, hogy a köztéri gyűjtők kihelyezését és ürítését egész évben folytatni fogják. A hatóságok remélik, hogy ez már önmagában is segít a probléma kezelésében, de persze a végső cél, hogy utak készülhessenek az összegyűjtött műanyag felhasználásával.

A városi tanáccsal két cég is együttműködik a projektben. A SPAK-EKO és az EcoButt segít a város hulladékkezelését ellátó OLO nevű közületnek a kivitelezésben. Maga az eljárás, amivel a műanyagból készült szálakat adalékanyagként az aszfaltba keverik, nem számít innovációnak, de újdonságnak mindenképpen. Egyébként az EcoButt egy ilyen utat már át is adott Szlovákia középső régiójában, Žiar nad Hronomban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)