Hirdetés

A tajvani metróban terem a fenntartható zöldség

|

A szigetországban a legmodernebb technológiát használják a folyamatos termeléshez.

Hirdetés

Az emberiség komoly élelmiszerválság előtt áll, ha nem sikerül a termelést az egyre növekvő népességhez igazítani. Iparági szakértők között egyetértés van abban a kérdésben, hogy 2050-re, azaz az évszázad közepére legalább 50 százalékkal kellene növelni a globális élelmiszer-termelést, ahhoz, hogy mindenkinek jusson. Eközben viszont a mezőgazdasági termelésre használható területek 85 százalékát már most is használja az emberiség, a maradék 15 százalékot pedig nem vagy csak komoly befektetés árán lehetne bevonni.

Az egyik lehetséges megoldást a vertikális farm jelenti: ezek a létesítmények viszonylag kis alapterületen - akár egy családi ház helyén - működve képesek ellátni akár több ezer embert is egészséges és fenntarthatóan megtermelt zöldségekkel-gyümölcsökkel. További előnyük, hogy az időjárástól, évszaktól, de akár napszaktól függetlenül is tudnak termelni, hiszen a zárt helyen növekvő termények számára a fényt és a tápanyagot precízen vezérelhető digitális rendszerek adagolják.

Képünk illusztráció (Fotó: Tungsram)
Képünk illusztráció (Fotó: Tungsram)

A vertikális farmok, amellett, hogy segíthetnek az élelmezési gondok megoldásában, arra is alkalmasak lehetnek, hogy meglévő, de nem használt építményeket újra lehessen hasznosítani. Kiváló példa erre Tajvan, ahol egy forgalmas metróállomás régóta nem használt, a forgalomtól elzárt területén hoztak létre vertikális farmot - írja a Euronews.

Hirdetés

A Metro Fresh nevű létesítmény a tajvani Nanjing-Fushing metróállomáson, körülbelül 40 négyzetméteren termel különféle zöldségeket, rovar-, és gyomirtó szerek használata nélkül.

A létesítményben a legmodernebb technológiával szabályozzák a fényt, a hőmérsékletet, illetve a különféle tápanyagokat, amelyekből a legszükségesebbeket, illetve a növények által leghatékonyabban felhasznált anyagokat adagolják a növekvő zöldségekhez.

Julia Yang, a vertikális farmot üzemeltető Unimicron Technology vezetője rámutatott, hogy az okosfarmnak is nevezett üzem működése kizárja, hogy a fogyasztók bármilyen rovarral, vagy rovarpetével találkozzanak a salátájukban.

Jelenleg hetente körülbelül 180 csomag 200 grammos salátát tuudnk termelni

- mutatott rá Winnie Chan, a Unimicron Plant Technology igazgatóhelyettese.

A vertikális farmok technológiája kifejezetten jól jön a rendkívül sűrűn lakott Tajvannak: a Magyarországnál két és félszer kisebb szigetországban több mint 23,5 milió ember él, így minden talpalattnyi helyet a lehető leghatékonyabban kell kihasználni az élelmiszer előteremtésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)