Hirdetés

Több száz városban tüntettek a klímakatasztrófa ellen

|

Világszerte tartottak demonstrációkat a fosszilis energiahordozók használatának fokozatos megszüntetéséért.

Hirdetés

A hétvégén több száz városban zajlottak klímatüntetések a fosszilis tüzelőanyagok beszüntetéséért folytatott globális küzdelem jegyében. Világszerte klímaaktivisták tízezrei vettek és vesznek részt a szeptember 15. és 17 között zajló megmozdulásokon. Az idei nyár minden korábbi globális rekordot megdöntött, amit igen komoly figyelmeztető jelként értékelnek a téma szakértői. A "Globális küzdelem a fosszilis tüzelőanyagok megszüntetéséért" elnevezésű rendezvénysorozat az elmúlt három napban, szinte a világ minden zugába eljutott, még hazánkban is volt megmozdulás a témában.

A tüntetéseket főként fiatalok által vezetett helyi és globális klímavédelmi csoportok, köztük Greta Thunberg Fridays for Future mozgalma kezdeményezték az ENSZ jövő heti klímacsúcsa előtt.

Hirdetés

A Fülöp-szigeteki Quezon Cityben tartott egyik megmozdulás során aktivisták a Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztériuma előtt feküdtek le tiltakozásul, és táblákat tartottak a szén, a földgáz és egyéb károsanyag kibocsátással járó energiahordozók fokozatos kivonását követelve.

New Yorkban is széles körű tiltakozást szerveznek vasárnapra, ami éppen egybeesik a városban zajló Éghajlatvédelmi Héttel és az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozójával, de lesznek megmozdulások Londonban, Párizsban, Rómában, Madridban, Brüsszelben, Berlinben, Bécsben, Stockholmban és Budapesten is. 

Egy héttel a tervezett tüntetéssorozat előtt az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy az országok nagyon lemaradtak a 2015-ben Párizsban elfogadott 1,5 fokos korláthoz, a megújulók nagyarányú növeléséhez és a fosszilis energiahordozók kivezetésére tett vállalásaikhoz képest. Sőt az elmúlt években úgy égették a szenet mintha nem is lenne holnap. A tüntetéssorozat szervezői szerint ,ha így folytatjuk, ez valószínűleg így is lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)