Hirdetés

Magyar cég mutatná meg Elon Musknak, hogyan számolná fel az éhezést

|

A Tungsram nemrég nyitotta meg Közép-Európa első vertikális farmját Magyarországon.

Hirdetés

Ahogy testvérlapunk, a PCWorld megírta, Elon Musk, az ENSZ Világélelmezési Programját (WFP) igazgató David Beasley szavaira reagálva azt mondta, ha a szervezet levezeti, hogyan tudná hatmilliárd dollárból felszámolni világszerte az éhezést, azonnal az ENSZ rendelkezésére bocsátja a vagyona 2 százalékát kitevő össeget. Beasley-t még október 30-án idézte a CNN, a hírcsatorna címe szerint a WFP vezetője azt mondta, ekkora összeggel meg lehetne oldani a problémát. A kijelentést - amelyet Beasley szerint pontatlanul idézett a csatorna - persze darabokra szedték, rávilágítva, hogy a WFP 2020-ban 8,4 milliárd dollárból gazdálkodhatott, mégsem tudott élelmiszert juttatni minden rászorulónak.

Ettől függetlenül Musk azt mondta, ha szükség van rá, azonnal elad kétmilliárd dollárnyi Tesla-részvényt, amelynek felhasználásához azt szabta feltételül, hogy WFP-nek nyilvánosan el kell magyaráznia, hogyan használná fel a pénzt az éhezés felszámolására, a könyvelést pedig nyilvánossá kell tennie, hogy minddenki láthassa, valóban erre a célra fordították az összeget. Erre reagált a magyar Tungsram, amely nemrég nyitotta meg Budapesten a kutatás-fejlesztési célokat szolgáló vertikális farmját, amely az első ilyen jellegű létesítmény Közép-Európában.

A Tungsram vertikális farmja az első hasonló létesítmény Közép-Európában (Fotó: Tungsram)
A Tungsram vertikális farmja az első hasonló létesítmény Közép-Európában (Fotó: Tungsram)
A Tungsram vertikális farmja az első hasonló létesítmény Közép-Európában (Fotó: Tungsram)

"A beltéri mezőgazdaság a leghatékonyabb módja, hogy az éhezést fel lehessen számolni" - mondta Elon Musk és a WFP vitájára reagálva Joerg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója. "Ez egy rendkívül izgalmas technológia, amely a mezőgazdaság, az Ipar 4.0 és a digitális technológia határán egyensúlyozva kínál globális megoldásokat és alapvető élelmiszereket emberek tömegeinek. Emellett olyan integrált ökoszisztémát is jelent, amely lehetővé teszi az állatok fenntartható táplálását is."

A GE Lightingról 2018-ban leváló 125 éves Tungsram kutatókkal, illletve hazai kis-, és középvállalkozásokkal együttműködve fejlesztette a vertikális farmhoz szükséges technológiákat.

"Az emberiségnek fel kell karolnia azokat az élelmiszertermelési megoldásokat, amelyek átlépnek a hagyományos módszereken" - tette hozzá Bauer. "Ilyenek az algák, a baktériumok és a rovarok, amelyek gyakran sokkal hatékonyabban dolgozzák fel a táplálékot. A különféle módszerek, mint a vertikális farmok, az álattenyésztés, a rovarok és halak tenyésztése, csaknem nullára csökkenthetjük a hulladék mennyiségét (zero waste), miközben optimalizáljuk a termelést. Ezzel még a hátrányos klímaviszonyokkal küzdő országok számára is elérhetővé válna a stratégiai függetlenség."

A beltéri mezőgazdaság az időjárási körülményektől függetlenül biztosít élelmiszert a rászorulóknak (Fotó: Tungsram)
A beltéri mezőgazdaság az időjárási körülményektől függetlenül biztosít élelmiszert a rászorulóknak (Fotó: Tungsram)
A beltéri mezőgazdaság az időjárási körülményektől függetlenül biztosít élelmiszert a rászorulóknak (Fotó: Tungsram)

A Tungsram vertikális farmján 150 négyzetméteren kutatják a növénytermesztési módszerek jövőjét - ebben jelentős szerepet kapnak a cég által kifejlesztett speciális világítótestek is. A farmnak jelenleg két célja van: az egyik egyfajta önálló "élelmiszergyár" kifejlesztése, amelyet az afrikai kontinensre szánnak, a másik pedig egy zéró hulladékot kibocsátó rendszer kialakítása. A tervezett élelmiszergyárak fejenként napi 2200 kalóriányi élelmiszert és 2,5 liter ivóvizet biztosítanának az elmaradottabb régiókban, különösen a rossz klimatikus viszonyok között élők számára.

"Milliónyi ilyen üzemegységgel egészséges élelmiszert lehetne biztosítani az időjárástól, vagy az évszakoktól függetlenül, minden egyes nap" - hangsúlyozta Joerg Bauer, aki hozzátette, hogy éppen ilyesmire volna szükség Elon Musknak másik ambiciózus projektjéhez, a Mars meghódításához, ahol elengedhetetlen lesz az élelmiszerek helyi termelése.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)