Hirdetés

Új innováció született egy súlyos ökológiai probléma orvoslására

|

A speciális eszköz megköti a vízben található apró műanyag-szennyeződéseket.

Hirdetés

A 20. század mindamellett, hogy minden korábbi időszaknál több ellentmondás övezte, kétség kívül az innovációk kora volt. Gurulós bőröndtől a mobiltelefonig, és televíziótól a GPS-ig széles körben születtek olyan újdonságok az elmúlt 150 év során, amik végérvényesen megváltoztatták és a mai napig is befolyásolják világunkat.

Sok vita folyt már arról, hogy melyik a modern kor legjelentősebb vívmánya. Arról nincs konszenzus, hogy a sorozatgyártás dobogós helyezést érdemel-e, ám, hogy a legfontosabbak közt van, abban a legtöbben egyetértenek.

A szabványosításon és gyártósori automatizáláson alapuló technológia szükségessé tette a csomagolási eljárások fejlesztését is, ahonnan egyenes út vezetett a szintetikus műanyagok megszületéséhez. A találmány gyorsan elterjedt az olcsósága és könnyű megmunkálhatósága miatt, ahhoz azonban idő kellett mire ráébredtünk, hogy nehezen kezelhető problémákat okoz a keletkező hulladék-kezelésben.

Hirdetés

Sajnos attól még igen messze vagyunk, hogy a használt műanyagot nagyobb részben újra tudjuk hasznosítani. A szintetikus ruhák mosásával, a kozmetikumok használatával és a kémiai-fizikai úton aprózódó műanyag-szeméttel egészen kicsi, úgynevezett mikroműanyagok jutnak a természetes vizeinkbe, és ezáltal az ivóvízbe is.

Bár már léteznek kísérleti eljárások az idővel egyre inkább terebélyesedő probléma megoldására, ezek egyike sincs még abban a stádiumban, hogy nyugodtan hátradőlhessünk. Legutóbb egy kínai egyetem kísérletezett egy eljárással, melynek során a kalciumban gazdag vízből hevítéssel könnyen kiszűrhetők az apró részecskék.

Most egy indiai kutatócsoport jelentkezett be a probléma innovatív megoldására egy saját ötlettel. Szerintük az általuk kidolgozott eljárás mindamellett, hogy hatékony, környezetbarát is. Egy szűrőhöz hasonló eszközt fejlesztettek ki, ami - kis túlzással - tetszőleges alkalommal felhasználható.

Ez tulajdonképpen egy háromrétegű polimerháló, ami hidrogél segítségével megköti a vízben úszkáló 5 milliméternél kisebb műanyag-részecskéket. Ezt követően az összegyűlt anyagot UV-fénnyel ártalmatlanítják, hiszen azok ennek hatására bomlásnak indulnak.

A módszer nem teljesen újdonság, hasonló szűrőrendszer megalkotásával már korábban is próbálkoztak, ám mivel azok könnyen eltömődtek a vízből kiszűrt anyagtól, nem jelentettek megoldást hosszútávon.

Mivel a hidrogélben nincs konkrét, hagyományos értelemben vett szűrő, így képes kikerülni a fenti problémát. Most, hogy a projekten dolgozó szakértők meggyőződtek a módszer hatékonyságáról, a következő megoldandó feladat az lesz, hogy felskálázzák az eszközt a nagyobb léptékben való használathoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)