Hirdetés

A háború árnyékában Ukrajnában olyasmit építettek, amire Magyarország csak várhat

|

A térségben még tavaly nyáron záporoztak az orosz rakéták, de őszre visszafoglalták az ukránok.

Hirdetés

Az ukrajnai háború során komoly támadások érték a Fekete-tenger partjához közel fekvő Mikolajiv városát, tavaly őszre azonban az ukrán erők a térség jelentős részét visszafoglalták az orosz megszállóktól.

Ennek fényében különösen komoly teljesítmény, hogy a napokban nemrég átadták az 500 megawattos teljesítményű Tyligulska szélerőmű első ütemét - írja az Electrek. Összehasonlításként: Magyarország szélenergia-kapacitása 2013 óta változatlan, 329 megawatt.

Épül az 500 megawattos ukrán szélerőmű első üteme (Fotó: DTEK Group)
Épül az 500 megawattos ukrán szélerőmű első üteme (Fotó: DTEK Group)

A kivitelező DTEK Group a háború árnyékában állított üzembe összesen 19, egyenként 6 megawattos Vestas szélturbinát, amelyek így összesen 114 megawatt megújuló energia termelésére képesek.

Hirdetés

Ez azonban csak az első fázis, a Tyligulska ugyanis, ahogy írtuk 500 megawattos lesz, ha befejeződik az építkezés. A DTEK célja, hogy az évtized végére mintegy 30 gigawatt megújuló kapacitást üzemeljen be Ukrajnában.

Az egy éve tartó háború kihívásai ellenére a DTEK újabb 114 megawatt zöld energiatermelési kapacitást épített Ukrajna számára. Nehéz munka volt, de a kollégák bátor és profi hozzáállásának köszönhetően az új szélfarm 19 turbinája idén tavasszal munkába állhat.

A DTEK folytatja az új energiatermelő létesítmények építését, mert hiszünk Ukrajna győzelmében. Emellett jelezni is szeretnénk nemzetközi partnereink számára, hogy most is lehetségesek az ukrajnai befektetések, nem kell ehhez kivárni a háború végét

- mondta Maxim Timcsenko, a DTEK vezérigazgatója.

Ukrajna megújuló energia termelésére alkalmas kapacitása jelenleg körülbelül 10 gigawattot tesz ki. Ha sikerül elérni a fent említett 30 gigawattos célszámot, akkor az ország igényeinek felét megújuló forrásokból lehet majd fedezni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)