Hirdetés

Ez a kertészet a Földközi-tenger mélyén üzemel

|

A különleges létesítmény olyan közösségeken segíthet, ahol nincs megfelelő termőterület a szárazföldön.

Hirdetés

Ahogy korábban mi is megírtuk, a becslések szerint 2050-re körülbelül kilencmilliárd ember él majd a bolygón, az ő táplálásuk azonban csak akkor lesz lehetséges, ha az emberiség megduplázza a mostani élelmiszer-termelését. A dolgot azonban nehezíti, hogy a mezőgazdasági művelésre alkalmas területeknek nagyjából 85 százalékát már most is használjuk, a maradék 15 százalékot pedig csak komoly erőfeszítések árán lehetne bevonni a termelésbe.

A vízalatti farm olyan helyeken biztosíthatja a zöldség-gyümölcs termesztést, ahol nincs megfelelő termőterület (Fotó: Ocean Reef Group)
A vízalatti farm olyan helyeken biztosíthatja a zöldség-gyümölcs termesztést, ahol nincs megfelelő termőterület (Fotó: Ocean Reef Group)

A vízalatti farm olyan helyeken biztosíthatja a zöldség-gyümölcs termesztést, ahol nincs megfelelő termőterület (Fotó: Ocean Reef Group)

A vertikális farmok ezzel szemben nem igényelnek nagy területet, akár egy családi ház alapterülete is elég, feltéve, hogy több emeletes épületről van szó. További előnyük, hogy éjjel-nappal, az időjárási körülményektől függetlenül is tudnak termelni, hiszen a fényt speciális lámpákból, a tápanyagokat pedig különféle tápoldatokból kapják.

Hasonló létesítményt fejlesztett az Ocean Reef Group is, amely az olaszországi Noli partjainál építette fel a hat vízalatti üvegházból álló Nemo's Gardent. A létesítmény különlegessége, hogy az bioszférának is nevezett, gömbalakú építmények a tenger fenekéhez vannak rögzítve.

A 2012-ben indult projekt különféle fűszernövényeket, például bazsalikomot, de zöldségeket - saláta, paradicsom, cukkini, babfélék, zöldborsó - földiepret, gombákat és aloe verát is termesztenek.

Hirdetés

Minden évben új megoldásokat találunk ki a bioszférák hsaznosítására, mint az ökoturizmus, a haltenyésztés, a tengeri hínár termesztése, különféle tudományos kutatások vagy épp a tengeri élővilág megfigyelése

- magyarázta a Euronews-nak Gianni Fontanesi, a projekt vezetője.

A különleges vízalatti farm működését 2019 októberében egy komolyabb vihar hátráltatta, egy évvel később pedig a koronavírus-járvány miatt kellett felfüggeszteni a működését. Ekkor hónapokig magára hagyták a létesítményt, azonban a járvány enyhülését követően kiderült, hogy a bioszférák gond nélkül vészelték át ezt az időszakot.

A Nemo's Gardenhez hasonló vízalatti farmokat olyan helyeken lehetne létesíteni, ahol hagyományosan kevés a mezőgazdasági termelésre alkalmas terület. Ilyen például a Maldív-szigetek, ahol a friss zöldségek-gyümölcsök 100 százaléka import útján jut el a fogyasztókhoz. Egy hasonló fejlesztéssel viszont önfenntartóvá válhatnának.

A projekt hatásait vizsgáló kutatók arra is ráutattak, hogy a vízalatti farmok a helyi tengeri élővilágra is jó hatással vannak: a Nemo's Garden megnyitását követően ugyanis csikóhalakat figyeltek meg a környéken, amelyeket korábban soha nem láttak ebben a térségben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)