Hirdetés

Videón nézhető, hogyan épül a világ első mesterséges energiaszigete

|

A Princess Elisabeth-sziget 23 keszonja közül az első hamarosan üzemkész.

Hirdetés

Ahogy világszerte fokozott tempóban növekednek a megújuló energia kapacitások, úgy válik sürgetővé az elosztásukhoz és továbbításukhoz szükséges infrastruktúra kiépítése, bővítése. Ezt a hiányosságot szeretné most enyhíteni az Egyesült Királyság és a kontinens más országai közötti együttműködés, melynek keretében egy teljesen új energia-transzport rendszert fognak kiépíteni, ami hamarosan meg is kezdi működését.

A Princess Elisabeth-sziget egy tengeri villamosenergia-hálózat lesz, amely összeköti a nyíltvízi szélerőműveket a belga szárazfölddel, és csomópontként szolgál majd az Egyesült Királysággal és Dániával való jövőbeli összeköttetésekhez. A projekt fejlesztője a belga villamosenergia-átviteli rendszereket üzemeltető Elia. 

Az energiasziget külső falait alkotó 20 000 tonnás túlnyomásos keszonok a Jan De Nul Group és a DEME hollandiai Vlissingenben található telephelyén készülnek. Egy ilyen monstrum megépítése körülbelül három hónapot vesz igénybe. A gyártási folyamat öt 20 napos szakaszra oszlik.

Hirdetés

A keszonokat úgynevezett futók segítségével mozgatják a különböző munkaterületek között, ami körülbelül egy viszonylag hosszadalmas folyamat. Amikor ezek elkészülnek, egy speciális félmerülő hajó segítségével jutnak el a kikötőbe, ahol ideiglenesen a vízben tárolják őket.

Ezt követően - ahogy az időjárás engedi - az Északi-tengeren lévő végleges helyükre szállítják őket. A munka ezen részét a Jan de Nul, tengeri infrastruktúrával foglalkozó cég vállalta el. A Princess Elisabeth-sziget első keszonjának építéséről készült videót, amelyen a folyamat végigkövethető, a napokban hozta nyilvánosságra a kivitelező.

A Princess Elisabeth-sziget része a nagyobb Princess Elisabeth-zónának, egy jövőbeli 3,5 gigawattos tengeri szélerőmű-parknak az Északi-tengeren, a belga partok közelében. A világ első mesterséges energiaszigete tenger alatti kábeleken keresztül kapja majd az áramot a szélturbinákból, amelyet aztán nagyfeszültségű villamos energiává alakítanak át, és eloszlatnak a belga szárazföldön és más európai országokban.

Az első ilyen jellegű mesterséges objektum a tervek szerint 2026 végére készül el, amikor is megkezdődik az elektromos berendezések telepítése. Az Princess Elisabeth-sziget várhatóan 2030-ra össze fogja kötni az összes szélerőművet a szárazfölddel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)