Hirdetés

Másfél paksnyi energiát termel majd a világ legnagyobb szélfarmja

|

A tengeri szélturbinák majdnem olyan magasak lesznek, mint az Empire State Building.

Hirdetés

Nem kisebb fába vágta a fejszéjét a szélerőműveket fejlesztő svéd OX2, mint a világ legnagyobb szélfarmjának a megépítése - írja az Electrek. A lap információi szerint a vállalat nemrég nyújtotta be az engedélykérelmet a Balti-tengeren megvalósuló projekthez.

A világ legnagyobbjának jelenleg a Nagy-Britannia partjainál működő Dogger Bank szélfarm számít, amelynek 4,8 gigawattos kapacitását meghaladja majd a az OX2 fejlesztése: az engedély egy 5,5 gigawattos létesítményre szól. Az Aurora nevű szélerőmű a svéd Gotland szigettől 20, Öland szigetétől 30 kilométerre fekszik majd.

Az Aurora szélfarm ötmillió háztartást tud majd ellátni energiával (Fotó: OX2)
Az Aurora szélfarm ötmillió háztartást tud majd ellátni energiával (Fotó: OX2)

Az Aurora szélfarm ötmillió háztartást tud majd ellátni energiával (Fotó: OX2)

A 18 milliárd dolláros beruházás során 370 óriási tengeri szélturbinát állítanak majd fel, amelyek magassága a 370 métert is elérheti - összehasonlításként a New York-i Empire State Building 381 méter magas, az Eiffel torony legmagasabb pontja pedig 330 méter magasan van. Ehhez valószínűleg komoly fejlesztésekre is szüksége lesz a cégnek, a világ jelenlegi legmagasabb szélturbinái ugyanis csupán 242 méter magasak - ezeket egy kínai cég gyártja.

Döbbenetes teljesítménye lesz a világ legnagyobb szélfarmjának

Az Aurora szélturbinái elképesztő mennyiségű megújuló energiát tesznek majd elérhetővé: az előzetes becslések szerint éves szinten a 24 terawattórát is elérheti a termelés. Összehasonlításként, a paksi atomerőmű egy év alatti termelése a hivatalos adat szerint 14 749 gigawattóra, de még a rekordot jelento 2019-es évben is "csak" 16 286 gigawattóra volt az éves eredmény. Az Aurora ezzel körülbelül ötmillió háztartás energiafelhasználását tudná fedezni, vagy Svédország teljes fogyasztásának (!) 17 százalékát.

Hirdetés

Az építkezés első fázisa 2028-ban kezdődik, az OX2 szakértői szerint pedig már 2030-ban érkezhet zöld energia az óriási szélfarmról.

A svéd cég egyébként az építkezés során is komolyan szeretne ügyelni a környezet védelmére: nemrég Natura 2000 engedélyért is folyamodtak, amelyet kifejezetten olyan területeknek adnak ki, ahol a természeti értékek megóvása elsődleges fontosságú.

A szélturbinák építése azonban rengeteg nyersanyagot igényel, korábban írtunk egy kreatív megoldásról, amely akár a partoktól távol is elérhetővé tenné a szélenergiát, rengeteg beton és acél felhasználása nélkül is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)