Hirdetés

Az elmúlt fél évszázadban kiirtottuk a vadállatok közel háromnegyedét

|

A legnagyobb károkat Karib-térség és Latin-Amerika szenvedte el.

Hirdetés

Aggasztó adatok derültek ki a WWF, valamint a Zoological Society London (ZSL) által közösen, kétévente kiadott jelentésből, a Living Planet Report (LPR) 2022-ből - olvasható a ZSL weboldalán.

A dokumentumban ugyanis az áll, hogy 1970 óta 69 százalékkal csökkent a bolygó vadon élő állat-, és növénypopulációinak száma. A jelentés a drasztikus csökkenés legfőbb okaként a nagymértékű erdőirtást, az emberiség fenntarthatatlan túlfogyasztását és az ipari szennyezést jelölte meg.

A legrosszabb helyzetben a latin-amerikai országok és a Karib-térség van, ahol a vadon élő állatok és növények populációja 94 százalékkal (!) csökkent. A második helyen az édesvízi élővilág áll 83 százalékos csökkenéssel, míg a harmadik legrosszabb helyzetben az afrikai kontinens áll 66 százalékos csökkkenéssel.

Drámai mértékben csökkent a vadon élő állatok és növények populációinak mérete az elmúlt 50 évben (Fotó: Unsplash/Max van den Oetelaar)
Drámai mértékben csökkent a vadon élő állatok és növények populációinak mérete az elmúlt 50 évben (Fotó: Unsplash/Max van den Oetelaar)

A jelentés az egyik legkomolyabb tudományos munka a témában: a ZSL 7 kutatója egy éven át elemezte az adatokat, amelyek több mint ezer szakértő korábbi kutatásain alapulnak. Összesen 16 évnyi adatgyűjtés és 48 évet lefedő - a biológiai sokszínűség alakulására vonatkozó - mérési eredmény összesítéséről van szó, amely 195 ország 5230 különféle állat-, és növényfajának helyzetét vizsgálta meg, mintegy 420 ezer adatpont alapján - ez egyébként közel 32 ezer különálló populációt érintett.

A Living Planet Indexünk folyamatos csökkenést mutat a vadon élő populációkat tekintve. A biológiai sokszínűséget tekitnve most sokkal több adat állt a rendelkezésünkre, mint korábban. Világosan látszik, hogy ez mennyire komoly üzenet és mennyire sürgős cselekvésre van szükség

- figyelmeztetett dr. Robin Freeman, a ZSL elemzéssel foglalkozó részlegének vezetője.

Hirdetés

A szervezet szakértői arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy idén decemberben Kínában és Kanadában zajlik majd az ENSZ Biodiverzitási Konferenciája (CBD COP15), ami évtizedes lehetőséget jelent arra, hogy az érintett országok komolyan vehető lépéseket tegyenek a helyzet javítása érdekében, abiciózus fenntarthatósági és környezetvédelmi vállalásokkal.

A decemberben Montréalban ülésező kormányoknak lesz lehetősége biztosítani a különféle fajok és ökoszisztémák egészségi állapotát és gondoskodni róla, hogy a természetnek is legyen jövője a bolygón.  A ZSL felszólítja a világ vezetőit, hogy a természetet állítsák a globális döntéshozatal fókuszába a COP 15 során

- tette hozzá a szakember.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)