Hirdetés

Kiderült, melyik európai városok a legzöldebbek

|

Észak-, és Nyugat-Európa vezet, Budapest a mezőny közepén.

Hirdetés

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (European Environment Agency - EEA) friss kutatásában rangsorolta a kontinens legzöldebb városait - írja a Smart Cities World. A lap információi szerint a felmérés élén a skandináv országok, valamint néhány balkáni és balti állam osztozik.

A kutatás során a városi parkok, erdők, az utcák mentén ültetett fák és a parkosított folyóparti területek alapján számolták ki a zöld és kék (azaz vízparti) infrastuktúra arányát az egyes településeken. Az EEA felméréséből kitűnik, hogy komoly egyenlőtlenségek vannak a hasonló területek hozzáférésében, amely társadalmi, gazdasági és demogárfiai hatásai is vannak, nem beszélve az egészségügyi hatásokról. A szervezet rámutat, hogy a városi zöld terek pozitív hatásai hatványozottan érvényesülnek a gyerekek fejlődése, illetve az idős emberek fizikai egészsége és mentális jóléte szempontjából.

A ljubljanai Tivoli park a város területének egyharmadát teszi ki (Fotó: visitljubljana.com)
A ljubljanai Tivoli park a város területének egyharmadát teszi ki (Fotó: visitljubljana.com)

A ljubljanai Tivoli park a város területének egyharmadát teszi ki (Fotó: visitljubljana.com)

Bár a lista meglehetősen vegyes, feltűnő, hogy az északi és nyugati országok városaiban jóval nagyobb a zöld területek aránya, mint Európa déli és keleti országaiban. Ennek ellenére, még a fejlettebb országokra is jellemző, hogy az igazán jó minőségű zöld terek jellemzően a magasabb gazdasági státuszú közösségek sajátjai. A felmérés rámutat, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlása szerint az lenne ideális,

ha minden városlakó legfeljebb 300 méterre lakna valamilyen zöld területtől, parktól, fasortól,

ez azonban városonként erősen eltérő lehet Európában.

Oslo a legzöldebb európai város, Budapest a középmezőnyben

A lista élén a norvég főváros, Oslo végzett,itt a legnagyobb a teljes zöld infrastuktúra aránya, és itt található a legtöbb fa is. Érdekesség, hogy az egyéb városi zöld terek arányát tekintve viszont Oslo a lista átlaga körül teljesít csupán, ami arra utal, hogy a norvégoknál a legtöbb a természetes zöld terek mérete az épített parkokkal szemben.

Hirdetés

A képzeletbeli dobogó második fokára Zágráb került, amelynek zöld infrastuktúrája alig marad el Oslóétól, a fák mennyiségét tekintve viszont jelentős a lemaradása a norvég fővároshoz képest. A harmadik helyezett pedig Szlovénia fővárosa Ljubljana lett, ami abból a szempontból nem meglepő, hogy a város egyharmadát a Tivoli nevű, természetvédelmi területnek számító hatalmas park teszi ki.

Oslóban a legnagyobb a természetes zöld területek aránya (Fotó: visitoslo.com)
Oslóban a legnagyobb a természetes zöld területek aránya (Fotó: visitoslo.com)

Oslóban a legnagyobb a természetes zöld területek aránya (Fotó: visitoslo.com)

A negyedik helyen Helsinki végzett, a finn fővárost Vilnius, Madrid, Bern, Berlin követi, míg kilencedik lett a 2022 zöld fővárosának választott Tallinn. Az első tíz helyezett rangsorát a portugál főváros, Lisszabon zárja.

Az összesen 37 várost felsoroló listán Budapest a 21. helyen végzett, Prága után és Ankara előtt. A lista sereghajtója a máltai főváros, Valletta lett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)