Hirdetés

Erdélyi bölények segíthetnek a klíma védelmében

|

Számítások szerint a Szárkő-hegységnél legelő 170 bölény akár 123 ezer autó kibocsátását is képes ártalmatlanítani.

Hirdetés

Széles körben ismert, hogy sok más tényező mellett a kérődzők bélműködése is hatással van a bolygónk klímájára. Ezért is váltott ki sokaknál megdöbbenést az az új kutatás, mely szerint az európai bölények legeltetése lokálisan képes csökkenteni a légkör üvegházhatását. Eddig hallhattunk már szén-dioxidot megkötő betonról és üzemről, de szén-dioxidot megkötő állatról még soha.

A dolog nem is ennyire egyszerű, de úgy tűnik, hogy tényleg működőképes. A teszthez pedig egy olyan bölényfajt használnak, ami két évszázaddal ezelőtt már majdnem kihalt. Most 170 példány legelészi a romániai Szárkő-hegységnél (Tarcu). A legújabb kutatások szerint a módszer lehet annyira hatékony, mint más, modern technológiát alkalmazó módszerek.

Persze arról szó sincs, hogy ezek a jószágok megszűrnék a tüdejükkel a belélegzett levegőt, hanem a legeltetésben rejlik az új módszer titka. Az erről szóló tanulmányt a Yale egyetem kutatói publikálták Journal of Geophysical Research című folyóiratban jelent meg a közelmúltban.

Hirdetés

A folyamat kulcsa a gyep egyenletes legelésében van, ami tulajdonképpen hatással van a teljes környező ökoszisztémára. Ha mindig egy adott helyen tartjuk a jószágokat, azok legelés közben -a trágyázás révén - újrahasznosítják a talajban lévő tápanyagokat, végül pedig a magokat is szétterítik, ezzel gazdagítva az ökoszisztémát.

És ezzel még nincs vége az előnyöknek. A legelő állatok tömörítik a talajt, ami megakadályozza az eltárolt szén kijutását a környezetbe. A bölényeket egy kisebb - 50 négyzetkilométeres - területre terelik minden nap a szárkő-hegységnél, ami lokálisan 54 ezer millió tonna szén megkötését segíti elő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a térségben majdnem a tizedére esik vissza a szén-dioxid szint.

Ez nem kis siker a kutatók szerint, hiszen ezt a mennyiséget 123 ezer átlagos autó bocsátja ki magából egy teljes év alatt. Ugyan szükséges még további méréseket is elvégezni az érintett területen, de a projekt jól mutatja azt, hogy a legjobb módszerek sokszor nem igényelnek drága infrastruktúrát és további környezetkárosítást, hanem ott vannak a szemünk előtt, a természetben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)