Hirdetés

Hamarosan világelső lehet egy alig egy éve működő szélfarm

|

A Dogger Bank újabb 122 turbinát kap a meglévő 155 mellé.

Hirdetés

Óriási verseny zajlik világszerte az alternatív, fenntartható energiatermelés kapacitásnövelésének érdekében. Az államok és kormányaik, ha kicsit lassan is, de kezdik elfogadni az átállás szükségszerűségét, és meg is teszik az elengedhetetlen lépéseket ahhoz, hogy a nem túl távoli jövőben minél nagyobb mértékben tudjanak függetlenedni a fosszilis tüzelőanyagok használatától.

A kibocsátásmentes energiaforrások közül a legnagyobb a napenergia, de a szélenergia infrastruktúrák is több mint egyötödét teszik ki a rendelkezésre álló forrásoknak. Bár területileg nagyok az egyenlőtlenségek, hiszen az összes szélerőmű 65 százaléka Kínában található, már a világ többi részén is kezdik meglátni a benne rejlő potenciált.

Például az angol partokhoz közeli Dogger Bank Wind Farm is egyike azoknak, amelyek működésük kezdete óta óriásit dobnak a megújulóenergia-mutatókon. A konkrét létesítmény időközben a világ legnagyobbjává is válhat: már most 3,6 GW-ot termel, és a bővítés folytatódik tovább.

Hirdetés

Az Északi-tengeren telepített szélfarm körülbelül 200 kilométerre található a partvidéktől, és brit-norvég vegyes tulajdonban van. A cég közlése szerint most nyújtottak be kérvényt az illetékes hatóságoknak, hogy további 2 GW-tal bővíthessék kapacitásukat. Az alig néhány hónapos létesítményt eddig három szakaszban építették fel.

Bár ezzel is dobogósak a szélerőművek között, de egy további, negyedik fejlesztési szakaszra vonatkozó tervvel is előálltak már. Ha sikerül megegyezni az uralkodó család képviseletével a terület, valamint a The Crown Estate-tel a tengerfenék használatáról, akkor már csak néhány formaságra van szükség a munkálatok megindításához.

Ezek egyike az, hogy meg kell felelniük a hatályos környezetvédelmi előírásoknak, és ősszel nyilvános konzultációra kell bocsátani a bővítés kérdését. Ha mindez sikerrel jár, a Dogger Bank A, B és C két és félszer akkora lesz, mint a jelenleg első helyet elfoglaló létesítmény. Az új világelső 277 szélturbinából fog állni, melyek egyenként 260 méter magasak és 107 méteres lapátokkal vannak felszerelve.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)