Hirdetés

Minden korábbinál közelebb kerültünk a karbonsemleges beton létrehozásához

|

A Cambridge-i Egyetem kutatói egyszerű és olcsó módszert dolgoztak ki.

Hirdetés

A különféle ipari tevékenységek világszerte hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kibocsátásához, amelyek közismerten legfőbb okozói a globális felmelegedésnek. Vannak több és kevesebb gondot okozó iparágak, és bár nem feltétlenül sorolható az építőipar a legszennyezőbbek közé tevékenységi formáit tekintve, azok kiterjedtsége miatt mégis ott a helye.

A modern kori építészet egyik legtöbbet használt építőanyaga, a beton például nem feltétlenül tartozik a legkörnyezetbarátabb anyagok közé, hiszen a készítése során használt cement és acél gyártása adja a világ szén-dioxid kibocsátásának jelentős hányadát.

Próbálták már különböző módokon csökkenteni az ágazat karbonlábnyomát: jelenleg is zajlanak fejlesztések arra vonatkozólag, hogy a gyártás során keletkező szén-dioxidot egyenesen a betonba zárják be, illetve a cement egy részét is próbálták már más, környezetkímélő anyagokkal helyettesíteni.

Hirdetés

A Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja azonban most egy minden korábbinál életképesebb ötlettel állt elő, amit kicsiben már sikerrel ki is próbáltak. A környezetbarát beton elkészítéséhez szükség van olyan betonelemekre, melyek bontásból származnak. Ezeket acélfeldolgozó kemencében hevítik addig, amíg a vas és a melléktermékként létrejövő reaktivált cement külön nem válnak.

Ez úgy zajlik, hogy a hő hatására "kiszabaduló" vas mellett a maradék salakból lehűtés után úgynevezett portlandcement jön létre, mely tulajdonságait tekintve ugyanúgy viselkedik, mint a hagyományos. Ha a folyamat során kizárólag megújuló energiát használnak fel, a kapott anyagokból előállítható a karbonsemleges beton.

A kutatócsoport már publikálta is tudományos eredményeit a Nature nevű folyóiratban. Eszerint az új módszerrel előállított építőanyag nem jár túl magas költségekkel, és mindemellett minimalizálja a gyártás során kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. Ahhoz azonban, hogy a siker teljes legyen, ki kell próbálni a módszer működőképességét ipari léptékben is. Valószínűleg ez sem jelent majd problémát, és az érintettek már el is indították a szabadalmi eljárást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)