Hirdetés

Norvégiában feltárták Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét

|

A Kiruna térségben talált, mintegy 8,8 millió tonnányi bányászható anyagok jelenthetik a kontinens Kínától való függetlenedésének zálogát.

Hirdetés

Az elektromobilitás manapság sokat emlegetett kifejezés arra a folyamatra, melynek keretében a közlekedés lassacskán növeli a tisztán elektromos és hibrid technológiák arányát a fosszilis hajtásmód rovására. A szükséges technológiai tudáson és az ipari infrastruktúrán kívül azonban van egy olyan komponense ennek, ami nagyobb részben természeti adottság kérdése.

A jelenleg érvényes besorolás szerint 17 úgynevezett ritkaföldfém ismert, melyek közül többet használnak az elektronikában, az akkumulátorok és szupravezetők gyártása során. Mivel a világ eddig ismert készleteinek 98 százalékát Kínában bányászták, így ez nagy fokú kitettséget okozott az érintett iparágakban.

A svédországi Kirunában korábban találtak már egy komolyabb lelőhelyet, azonban a nemrégiben Norvégiában feltárt ritkaföldfém mező minden eddigit túlszárnyal Európa-szerte. Az ország délkeleti részén fekvő tartományban becslések szerint akár 8,8 millió tonna nyersanyag várhat kitermelésre a föld alatt.

Hirdetés

A munkálatokról a Rare Earths Norway bányászati társaság tájékoztatta a sajtó érdeklődő munkatársait a napokban. Reményeik szerint a területen bányászható ritkaföldfémek segíthetnek a jövőben csökkenteni Kína monopolhelyzetét az ágazatban. Ez rendkívül fontos lehet, hiszen jelenleg is több európai üzemben szünetel a termelés nyersanyaghiány miatt.

A Fensfeltet nevű lelőhelyen a bányászható anyagok mennyisége nagyjából négyszerese a korábbi Európa-rekorder svéd bányában találhatónak. Ez nagyot lendíthet a kontinens zöld technológiákra való átállásán. A kitermelést végző vállalat közlése szerint már három éve folytatnak próbafúrásokat a térségben és még további 5-6 évre van szükség ahhoz, hogy elkezdhessék az első szakasz kiaknázását. Erre azonban komoly összegeket kell fordítaniuk a jövőben.

Jelenleg Európában sehol sem bányásznak még ritkaföldfémeket, hiszen a tavaly bejelentett svédországi Kirunában sem tudták még elkezdeni a kitermelést. Ha az elkövetkezendő évtizedben minden a tervek szerint alakul, az egy teljesen új helyzetet teremthet az európai autógyártás számára, és a kiélezett verseny előnyeit mindannyian élvezhetjük majd.

Norvégiában egyébként nem ez az első ilyen nagy horderejű felfedezés. A Norge Mining tavaly májusban 70 milliárd tonna foszfátot, valamint nagy mennyiségű titánt és vanádiumot is talált az ásványi kincseiről híres északi országban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)