Hirdetés

Sorban 13. hónapja dőlnek meg a melegrekordok

|

Nem ez az első eset, de most már túl vagyunk a 1,5 Celsius-fokon a Copernicus szerint.

Hirdetés

Bár az enyhébb hónapok során ezt kevésbé vesszük észre, meglehetősen szokatlan tendencia figyelhető meg a klíma állapotának szempontjából, ami még 2023 tavaszán kezdődött, és azóta kitartóan folytatódik. Tavaly május óta minden egyes hónapban magasabb volt az átlaghőmérséklet, mint amit a mérések kezdete óta feljegyeztek az adott időszakra az Európai Unió Copernicus klímaváltozásfigyelő szolgálatának mérései szerint.

Hasonló ugyan történt már 2015-ben és az azt követő évben, azonban a mostani esetet súlyosbítja egy további aggasztó körülmény. A 2015-ös klímakonferencián megszabott cél, mely szerint az iparosodás idejéhez képest 1,5 Celsius-foknál többel nem mehet fel az átlaghőmérséklet, mostanra meghiúsulni látszik.

A Copernicus jelentése szerint az elmúlt 13 hónap során egészen 1,64-ig ment fel ez az érték, és bár benne van a pakliban, hogy jönnek még hűvösebb időszakok is, összességében egyáltalán nem megnyugtató a jelenség.

Hirdetés

A jelentés szerint a felmelegedés nem egyenletes, és más hőmérsékleti értékek is eltérhetnek régiónként. Délkelet-Európában és Törökországban egészen extrém melegeket mértek, de Nyugat-Európában, Izlandon és Oroszország egyes északnyugati tartományaiban átlagos vagy az alatti értékeket figyeltek meg az elmúlt év során.

Csapadék tekintetében is látható ez az egyenetlenség, hiszen míg a fent említett térségek kissé aszályosak voltak, Izlandon, Közép-Európában és a kontinens délnyugati országaiban több csapadékot mértek az elmúlt hónap során a szokásosnál, valamint Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Svájcban súlyos áradások is voltak.

Az időjárási anomáliák, szélsőségek azonban nemcsak az európai térséget érintették, hanem szinte a teljes globális világot. Az elmúlt időszak során nagy melegek voltak Kanadában, az USA nyugati államaiban, Mexikóban, Brazíliában, Észak-Szibériában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, sőt az Antarktisz nyugati részén.

Ezek az eltérések azonban egy átfogó éghajlati átrendeződést jeleznek előre, és nem csak statisztikai eltéréseket. Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója szerint csak akkor lehetne megakadályozni a további felmelegedést, ha haladék nélkül befejeznénk minden kibocsátással járó tevékenységünket.

Ez rossz hír minden szempontból, hiszen mindenre hatással van a mezőgazdaságtól az ökoszisztémáig. Mivel jelenleg a szóbeli és írásbeli szándéknyilvánításon kívül semmi sem adott a drasztikus változáshoz, további felmelegedés várható egyre több szélsőséges időjárási jelenséggel, belátható időn belül.

A korallzátonyok pusztulása már most elkezdődött, és mire elérjük a két Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedést, sajnos le is zárul ez a folyamat. Egy kapcsolódó tudományos munka, az IPCC szerzőinek háromnegyede szerint a század végéig elérjük a két és fél fokos felmelegedést, míg a tudományos világ fele szerint ez akár három fok is lehet, ami már egy egészen rémisztő, disztópikus világ eljövetelét vetíti előre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)