Hirdetés

A húsmentes „hús” után jön az alternatív csokoládé

|

A csoki alapanyagát a klímaváltozás fenyegeti, egy élelmes cég jelentkezett a megoldással.

Hirdetés

A csokoládé alapanyaga, a kakaóbab nagy veszélyben van, a kutatók pedig már évek óta kongatják a vészharangot. A világ csokigyártásának körülbelül háromnegyede Elefántcsontpartról és Ghánából szerzi be az alapanyagot, azonban, ha a két afrikai országban megváltozik az időjárás, fenntarthatatlanná válhat a hőmérsékletre, páratartalomra és csapadékmennyiségre rendkívül kényes kakaócserjék gondozása.

Ráadásul, a kakaóültetvények környékén gyakori jelenség a gyerekmunka, sőt a rabszolgamunka is. A két említett országban a becslések szerint több mint egymillió gyerekmunkást dolgoztatnak az ültetvényeken. A monokultúrás termelés emellett hozzájárul az elsivatagosodáshoz is: az elmúlt 60 év során Ghana erdőségeinek 80 százaléka tűnt el, Elefántcsontparton még rosszabb a helyzet, ott a lombtakaró 94 százaléka szűnt meg - mindkét országban az erdők körülbelül egyharmadának kiirtása közvetlenül a kakaóültetvényesek számlájára írható.

A csokoládé előállításához problémás forrásokból érkezik az alapanyag, ráadásul óriási a gyártás ökológiai lábnyoma (Fotó: Unsplash/Pranjall Kumar)

A csokoládé előállításához problémás forrásokból érkezik az alapanyag, ráadásul óriási a gyártás ökológiai lábnyoma (Fotó: Unsplash/Pranjall Kumar)

A Green Matters számolt be róla, hogy egy élelmes startup hozhatja el a megoldást azok számára, akik a környezet védelmét is fontosnak tartják, de a kedvenc édességükről sem szívesen mondanának le.

A WNWN (ejtsd: win-win) ugyanis olyan alternatív csokoládét fejlesztett ki, amely 100 százalékban kakaómentes, mégis, a lehetőségekhez mérten a leginkább emlékeztet a hagyományos alapanyagból készülő csokira. Az édesség gyártásához ugyanis sheavajat, szentjánoskenyér-lisztet, cukrot, pörkölt árpából készült pasztát és napraforgó lecitint használnak fel.

Hirdetés

A cég termékét egy profi csokoládékészítő mesterrel kísérletezte ki, a gyártás során pedig hasonló műveleteket - fermentálás, pörkölés - végeznek el, mint a "rendes" csokoládé készítése során. A termékfejlesztés során addig nem nyugodtak, amíg meg nem találták azokat az aromákat íz-, és illatanyagokat, amelyek a valódi csokira is jellemzőek. A cég szerint az alternatív csokoládé (alt-choc) ízében a karamell, a datolya és a cseresznye ízjegyei figyelhetőek meg, gazdag, vajas lecsengéssel.

A WNWN szerint az alternatív csokoládé szinte megkülönböztethetetlen a valóditól (Fotó: WNWN)

A WNWN szerint az alternatív csokoládé szinte megkülönböztethetetlen a valóditól (Fotó: WNWN)

A környezettudatos fogyasztók számára további előny, hogy az alt-choc nem tartalmaz pálmaolajat, glutént, illetve vegánnak is tekinthető, mivel semmilyen állati alapanyag sincs benne. Hiányzik belőle a teobromin nevű alkaloid is, amely a koffeinhez hasonló vegyület - ettől lesznek rosszul a kutyák, ha véletlenül megeszik a gazdi csokiját.

A csokoládé gyártása során rengeteg vizet is felhasználnak: Ahrum Pak, a cég vezérigazgatója szerint 1 kiló csokihoz körülbelül húszezer liter vízre van szükség. Az alt-choc gyártásának viszont 80 százalékkal kisebb az ökológiai lábnyoma, beleértve az emissziót is - a cégvezető szerint.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)