Beszélnünk kell a dark mode-ról

|

A különféle szoftverek és appok sötét módja lehet, hogy kellemes a szemnek, de sok energiát nem spórolsz vele.

Hirdetés

Testvérlapunk, a PCWorld még 2019-ben foglalkozott a különféle weboldalakon és applikációkban megjelenő dark mode hátterével, amelyet egyre több felületen vezetnek be a Facebooktól az Instagramon és LinkedIn-en át a Redditig. A lehetőséget sokan kedvelik, én magam is szívesen használom, ahol csak lehet, ez azonban inkább kényelmi okokkal magyarázható, az energiatakarékosság szempontjából túl sok hatása nincs.

A trend egyik első fecskéje a 2007-ben elindított kereső, a Blackle - a mai napig működik, igaz egyes antivírus-szoftverek nem ajánlják a felkeresését - amelynek lényege, hogy a Google egyszerű, minimalista oldalának sötét változatával energiát spórol, mert a monitoroknak kisebb fényerőt kell produkálnia, így a fogyasztásuk is csökkenne. A témával már akkortájt, 2009-ben foglalkozott a városi legendák leleplezésére szakosodott Urban Legends is, és már akkor arra jutottak, hogy nincs lényeges különbség a fekete és a fehé módok között. Persze, az még egy másik kor volt, amikor még lapos TFT-monitorokon pörgették a netezők az iWiw-et. Bár már akkor is többen greenwashingot kiáltottak, az ötlet inkább figyelemfelhívás volt, mint tényleges energiatakarékossági megoldás.

A dark mode-nak vagy sötét módnak inkább esztétikai funkciója van, túl sok energiát nem spórolunk vele (Fotó: Facebook)

A dark mode-nak vagy sötét módnak inkább esztétikai funkciója van, túl sok energiát nem spórolunk vele (Fotó: Facebook)

Azóta a dark mode szinte kötelező kellék lett, ma pedig már a legtöbben nem háttérvilágítást alkalmazó képernyőkön, hanem OLED-kijelzős táblagépeken és telefonokon fogyasztják a tartalmat. A hasonló eszközök esetén fontos különbség, hogy háttérvilágítás helyett az egyes képpontokat alkotó organikus LED-ek bocsátják ki a fényt, amiből értelemszerűen kevesebbre van szükség a sötét színeknél. Így tehát kijelenthető, hogy valóban kevesebb energia szükséges a sötét oldalak kirajzolásához, kérdés, hogy mennyivel?

A választ az amerikai Purdue University idén nyáron publikált kutatása adja meg. A kutatók okostelefonokhoz fejlesztettek egy fogyasztásmérő szoftvert, majd különféle applikációkat - Google Maps, YouTube, Google Naptár, stb. - futtattak egy-egy percen keresztül és figyelték, hogy alakul az energiafelhasználás.

Az eredmények ha nem is kiábrándítóak, de nem túl acélosak: a sötét mód akkor fogyaszt valamelyest kevesebb energiát, ha a kijelző maximális fényerőre van állítva - ilyenkor azonban kevesebb értelme van a dark mode-nak. Ha viszont be van kapcsolva az automatikus fényerő-szabályzás, az energiafelhasználás között elenyészőek a különbségek: 3-9 százalékkal fogyaszt csak kevesebbet a sötét móddal futó készülék.

Természetesen, ez is több a semminél, azonban nem árt tisztában lenni vele, hogy a dark mode legfőbb erénye nem az energiatakarékosság. Félreértés ne essék, senkit sem szeretnék lebeszélni a funkció használatáról - elvégre, ahogy említettem, én magam is jobban kedvelem, mint a fehér alapbeállítást - de csodát nem szabad várni tőle.

Ha ennél több energiát szeretnénk spórolni telefonhasználat közben, arra más lehetőségek is adódnak: a videolejátszásnál érdemes kikapcsolni a HD-felbontást, ezzel ugyanis egy tavaly év végi brit kutatás szerint a platform működéséhez kapcsolódó emisszió 1-5 százalékát lehet megspórolni.

Fontos megjegyezni, hogy tavaly készült egy másik kutatás is, amely azt állította, hogy 30 percnyi netflixezés karbonlábnyoma szűk 6,5 kilométer vezetésnek felel meg. Erről azonban a CarbonBrief.org megállapította, hogy erősen eltúlzott állításról van szó, amit a mérések nem támasztanak alá.

Tovább csökkenthetjük az online tevékenységünk környezeti terhelését, ha rendszeresen töröljük az emailjeinket, ezek ugyanis hatalmas, rengeteg energia - és víz - felhasználásával működtetett adatközpontokban tárolódnak, amelyek ökológiai lábnyoma jóval magasabb, mint annak, ha nem sötét módban pörgetjük az instánkat.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)