Hirdetés

Gombákból készülhetnek a környezetbarát kütyük

|

Az új fejfedezés segíthet csökkenteni az elektronikai hulladék mennyiségét.

Hirdetés

Csak az idei évben több mint ötmilliárd használt okostelefont dobnak ki a világon, ami komoly problémát jelent. Ráadásul ez csak a telefonokat jelenti és akkor még nem beszéltünk a táblagépekről, laptopokról, tévékről, játékkonzolokról, azaz bármilyen elektronikus kütyüről, amelyben különféle fémek, környezetszennyező anyagok és nehezen lebomló műanyagok is találhatóak.

Ennél is komolyabb probléma, hogy az elektronikai hulladék újrahasznosítása nem igazán van megoldva: a kidobott eszközök jelentős részéről egyszerűen nem tudjuk, hova kerülnek, csupán a teljes mennyiség töredékét hasznosítjuk újra megfelelően. Nem csekély mennyiségről van szó: 2019-ben körülbelül 53,6 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett, ebből pedig csupán 10 millió tonnát használtak fel bármilyen formában.

A gombákból származó alapanyagból készülő elektronikai eszközök sokkal környezetkímélőbbek lehetnek (Fotó: Unsplash/Guido Blokker)
A gombákból származó alapanyagból készülő elektronikai eszközök sokkal környezetkímélőbbek lehetnek (Fotó: Unsplash/Guido Blokker)

Eközben a világon egyre több hasonló eszközt értékesítenek, illetve, akkor még nem beszéltünk róla, hogy az úgynevezett Internet of Things megjelenésével jelentősen meg fog ugrani az internetre csatlakozó eszközök száma, tehát az elektronikai hulladék mennyisége is növekedni fog.

Erre jelenthet megoldást az osztrák Johannes Kepler Egyetem kutatóinak fejlesztése, a MycelioTronics-nak nevezett új típusú, biológiailag lebomló anyag, amelyet elektronikai eszközökben alkalmazhatnak - írja a The Next Web.

Hirdetés

A lap információi szerint az újdonság lényege, hogy helyettesítheti az áramkörök alapját adó műanyagot, amelynek nagy része újrahasznosítás nélkül általában a szeméttelepeken köt ki.

Az osztrák kutatók gombafonalakból növesztettek egy bőrhöz hasonló anyagot, amely alkalmas a műanyag helyettesítésére. Ezt az anyagot a korhadt, elhalt fákon élősködő gombák termelik. Nagy előnye, hogy kibírja a jelentős hőingazdozást, emellett meglehetősen rugalmas, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy ráforrasszák a különféle komponenseket, amelyek az áramkörök működéséhez szükségesek. A tartósságra sem lehet panasz, a "gombabőr" ugyanis simán kibírt kétezer alkalmat is, amikor meghajlították, hogy ezzel vizsgálják az ellenállóképességét.

A bőr alapanyagát adó gombafonalak (micéliumok) emellett arra is alkalmasak, hogy alacsony feszültségű akkumulátorokban, elemekben használják fel azokat. Az osztrák kutatók vizsgálatai arra jutottak, hogy az így készült akkumulátorokkal működtethető például egy Bluetooth-modul, de egy nedvesség-, vagy közelség-érzékelő szenzor is. A hagyományos lítium-ion akkumulátorokban ugyanis műanyag elválasztó elemeket használnak szigetelésre, ez azonban egyrészt drága, másrészt nehéz újrahasznosítani. A gombafonalakat tartalmazó aksik azonban sokkal környezetkímélőbbek, mivel a gombából származó szerves anyagok a komposztba dobva maguktól felszívódnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)