Hirdetés

Hajmeresztően sok okostelefon kerül a szemétre idén

|

Te mihez kezdez a használt telefonoddal?

Hirdetés

Az elektronikai hulladék sorsával foglalkozó nemzetközi non-profit Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) Forum sokkoló adatokat tett közzé az idén feleslegessé váló mobiltelefonokkal és okostelefonokkal kapcsolatban-  írja a Digital Trends.

A lap információi szerint, viszonylag kevesen vannak azok, akik az elöregedett telefonjukat becserélik a szolgáltatójuknál vagy más módon gondoskodnak a készülék újrahasznosításáról - még úgy is, hogy Magyarországon nemrég meghosszabbították a telefonok lecserélését pénzzel támogató állami programot.

Az otthon kallódó használt telefonokat érdemes becserélni, vagy leadni a hulladékudvarban (Fotó: Unsplash/Rayson Tan)
Az otthon kallódó használt telefonokat érdemes becserélni, vagy leadni a hulladékudvarban (Fotó: Unsplash/Rayson Tan)

Ehelyett a leselejtezett telefonok nagy része eltűnik a fiókokban, garázsokban, rosszabb esetben a kommunális szemétben vagy szeméttelepeken. Bár ez elsőre nem tűnik drámainak, tegyük hozzá, hogy

a WEEE Forum adatai szerint csak 2022-ben körülbelül 5,3 milliárd okostelefon kerül a szemétbe világszerte.

A szervezet a mai napon zajló Nemzetközi Elektronikai Hulladék Világnap (International E-Waste Day) alkalmából tette közzé a fenti számot, ami mellé néhány látványos összehasonlító adatot is mellékeltek.

Hirdetés

Tegyük fel, hogy egy átlagos okostelefon vastagsága nagyjából 9 milliméter. Ha az összes, idén kidobásra ítélt telefont egymásra pakolnánk, egy 50 000 kilométer magas torony épülne fel. Ez 120-szor nagyobb távolság, mint az ISS nemzetközi űrállomás keringési magassága, illetve a Föld-Hold távolság nyolcadrésze.

A nem használt készülékek szinte észrevétlenül tudnak összegyűlni a háztartásokban vagy a kommunális szemétben. Sokan pedig nem tudják, hogy ezeknek a jelentéktelennek tűnő tárgyaknak mekkora értéke van, illetve, hogy globális léptékben milyen óriási mennyiségről van szó

- mutatott rá Pascal Leroy, a WEEE Forum ügyvezető igazgatója.

Az elektronikai hulladék valóban értékes, hiszen olyan alapanyagokat tartalmaz, mint az arany, a réz, az ezüst és más ritka fémek, amelyeket más hasonló termékekben újra fel lehetne használni - de még az elektronikai hulladékból származó műanyag hasznosítására is van már hatékony módszer.

A régi készülékekből rengeteg hasznos és értékes alapanyag nyerhető ki (Fotó: Unsplash/Eirik Solheim)
A régi készülékekből rengeteg hasznos és értékes alapanyag nyerhető ki (Fotó: Unsplash/Eirik Solheim)

A WEEE Forum szakértői szerették volna jobban megérteni, miért nem cserélik be többen a már nem használt telefonjukat, ezért hat európai ország 8775 háztartásának megkérdezésével felmérést végeztek a kérdésről.

A válaszadók közel fele (46 százalék) azt mondta, azért tartja meg a készüléket, mert elkézpelhetőnek tartja, hogy a jövőben még használni fogja. A megkérdezettek 15 százaléka eladná vagy elajándékozná a lecserélt készüléket, míg 13 százaléknak valamilyen fontos emléke kötődik a telefonhoz. Csupán 9 százalék mondta, hogy a lehetséges jövőbeni értéke miatt tartja meg a telefonját, míg 7 százaléknál azért kerül a fiókba a készülék, mert nem tudja, hogyan kellene tőle szabályosan megszabadulni. Magyarországon a nagyobb elektronikai áruházaknál, mobilszolgáltatóknál és a hulladékudvarokban is van lehetőség az elektronikai hulladék leadására.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)