Hirdetés

A klímaváltozás elérte a videojátékokat is

|

Az extrém időjárási jelenségek visszaköszönnek a képernyőről.

Hirdetés

A videojátékokban gyakoriak az apokaliptikus disztópiák, elég csak a Fallout-sorozatra gondolni, ahol egy atomháború romjain kell boldogulnia a játékosoknak, de ott van a Gamestar által idén tavasszal tesztelt A World Apart is, amelyben szintén a nukleáris világégés után kell újjáépíteni a civilizációt. Ezek azonban olyan forgatókönyveket mutatnak be, amelyek, bár a valóságban gyökereznek, de a bekövetkezésükre - egyelőre - viszonylag kicsi az esély.

Amikor viszont olyan szélsőséges időjárási jelenségek tűnnek fel egy játékban, mint egy homokvihar vagy egy tornádó, nehéz nem arra gondolni, hogy a forgatókönyvírók és grafikusok kezét már a napjaink valóságát befolyásoló klímaváltozás vezette.

Homokvihar a Battlefield 2042-ben (Fotó: Dice)
Homokvihar a Battlefield 2042-ben (Fotó: Dice)

Homokvihar a Battlefield 2042-ben (Fotó: Dice)

Az elmúlt években szomorú és félelmetes látványossággá váltak a világ bizonyos részeire rendszeresen lecsapó áradások, erdőtüzek, de az említett tornádók vagy hurrikánok kialakulása és ereje is megváltozott, sokkal gyakoribbá váltak a klímaváltozás légköri jelenségekre gyakorolt hatásai miatt. A néhány napja az Egyesült Államokban pusztító tornádó - amely miatt az Amazon egyik raktára is összedőlt - után több meteorológiai oldali s arról számolt be, hogy a hatalmas szélviharok 'Tornado Alley néven emlegetett zónája, amely évtizedeken át stabil pontnak számított, most épp átalakulóban van az időjárás kiszámíthatatlanabbá válása miatt.

A klímaváltozás hatásai napjainkra annyira a közbeszéd részévé váltak, hogy elkezdtek megjelenni a sokak által például a klímaszorongás - vagy más, a való élet nyomasztó tényezői - előli menekülésként használt videojátékok világában is.

Hirdetés

A bő egy hónapja megjelent Battlefield 2042 tökéletes példája a klímaváltozás és a videojátékok összefonódásának. A közeli jövőben játszódó first person shooter katonái például egy olyan világban élnek, ahol a háborúk mellett éhínség, és gazdasági krízis sújtja az emberiséget, az egyre inkább fokozódó klímaválság eredményeként. A játék sztorija szerint a világ legtöbb országa megszűnt létezni, a helyüket két szuperhatalom, az USA és Oroszország vette át. A játékosok zsoldoskatonák bőrébe bújva lövöldözhetnek, a zsoldosok alakjában pedig megjelenik a menekültválság is, amelyet a jövőben csak fokozni fog, hogy milliók kényszerülnek majd otthonuk elhagyására, a tengerszint emelkedése vagy épp a kibírhatatlan hőség miatt.

A játék egyik pályáján hatalmas tornádóba kell beleugrani (Fotó: Dice)
A játék egyik pályáján hatalmas tornádóba kell beleugrani (Fotó: Dice)

A játék egyik pályáján hatalmas tornádóba kell beleugrani (Fotó: Dice)

A klímaválság fenyegetése azonban nem csak háttérként jelenik meg a Battlefield 2042 pályáin. Akad olyan küldetés például, ahol egy szárnyas vitorlázóruhával, egy úgynevezett wing suittal kell beleugrani egy tornádó közepébe de olyan is, ahol egy homokvihart kihasználva kell becserkészni az ellenséges mesterlövészeket. A jövőben egyre fontosabbá váló hidropóniás vertikális farmok is megjelennek a játék egyik pályáján, remek álcát nyújtva a játékosoknak, miközben a pálya másik részét egy óriási fal adja, amellyel az egyre jobban terjeszkedő sivatagnak próbálják útját állni.

A bolygó egyre növekvő lakosságának egyre több élelmiszerre is szüksége van - a tudományos konszenzus szerint 2050-re a jelenlegihez képest 30-50 százalékkal több élelmiszert kell majd termelnünk - ez pedig már a Battlefield 2042 játékmechanikáját is befolyásolja. Míg más lövöldözős játékokban jellemzően terrorelhárítókat vagy egy-egy ország hős katonáit alakítják a játékosok, itt, a már említett zsoldosok számára a motivációt az jelenti, hogy élelmet szerezzenek a családjuknak.

A játék nem szolgáltat túl sok tanulságot a klímaváltozással kapcsolatban, az üzenet szerint az emberiség erős, korábban is leküzdött már nagy kríziseket. Persze, egy lövöldözős játéknak nem feladata, hogy klímaügyi edukációt tartson a játékosoknak, azonban, ha már a készítők úgy döntöttek, hogy beemelik az extrém időjárási eseményeket, éhínséget, menekültválságot a játékba, itt-ott igazán kitérhettek volna ezek okára vagy megelőzésük, enyhítésük lehetséges módjaira. Kicsit úgy, ahogy a Battlefield 1 tette az első világháború borzalmaival kapcsolatban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)