Hirdetés

Kőolaj helyett a levegőből vonnak ki fontos vegyi anyagokat

|

Az új módszer komoly segítséget jelenthet a vegyipar számára, hogy karbonsemlegessé válhasson.

Hirdetés

A kőolajat - azon túl, hogy a belső égésű motoros járművek üzemanyagának, a benzinnek és a gázolajnak az alapanyaga - rengeteg más területen is használja a vegyipar, különösen a műanyag gyártásához, de rengeteg további területen is alkalmazzák, a gyógyszerek, tisztítószerek, hgigiéniai termékek gyártásához.

Véges erőforrásról van szó, aminek ráadásul a kitermelése is erősen szennyezi a környezetet, így minden alternatív megoldás jól jön a bolygónak. Ilyet találtak most a University of Surrey kutatói - írja a Science Daily.

A szén-dioxid becsapdázásával értékes alapanyaghoz juthatnak a vegyi üzemek (Fotó: Unsplash/Marek Piwnicki)
A szén-dioxid becsapdázásával értékes alapanyaghoz juthatnak a vegyi üzemek (Fotó: Unsplash/Marek Piwnicki)

A lap információi szerint a brit kutatók két módszert ötvöztek: az egyik az úgyenvezett atmoszferikus szén-dioxid becsapdázás (atmospheric carbon capture), aminek lényege, hogy a levegőből egyszerűen kiszűrik a szén-dioxidot - például különlegesen átalakított vasúti kocsikkal - amit általában eltárolnak, a tudósok azonban más megoldás után néztek.

A levegőből becsapdázott szén-dioxidot hasznos anyagokká kell általakítani, ez ugyanis pontosan az a megközelítés, amelynek segítségével a vegyipar könnyebben elérheti a karbonsemlegességet. [...]. El kell felejteni az eddigi gondolkodásmódunkat, ha a különféle vegyi anyagok előállításáról van szó, mivel ezek a megoldások fosszilis energiahordozókra támaszkodnak, ami nem fenntartható. Az új technológiával azonban sokkal alacsonyabb karbonlábnyomú vegyületeket tudunk előállítani, emellett lehetőségünk nyílt rá, hogy a fosszilis üzemanyagokat szén-dioxiddal és megújuló hidrogénnelk helyettesítsük, és ezeket használjuk más, fontos vegyi anyagok építőkockáiként

- magyarázta dr. Melis Duyar, a University of Surrey kémia tanszékének oktatója.

Hirdetés

A brit kutatók olyan különleges, kettős funkciójú anyagokat (DFM - dual function material) fejlesztettek ki, amelyek képesek a felületükön megkötni a szén-dioxidot, majd ezt követően, katalizátorként viselkedve átalakítják a gázt más vegyületekké. A DFM különlegessége, hogy ugyanaz az anyag a környezeti feltételek változásától függően más-más vegyi anyagokat képes előállítani.

A kutatás nem csak a karbonsemleges üzemanyagok és vegyi anyagok előállításának működő módszerét demonstrálja, de emellett egy új innovatív megközelítést is kínál az egyre jobban növekvő, a klímaváltozáshoz hozzájáruló szén-dioxid-emisszió elleni harcban

- tette hozzá Loukia-Pantzechroula Merkourai, a kutatás vezetője.

Korábban itt írtunk egy másik elképzelésről, amely a szén-dioxidot energiatárolásra használná, hagyományos akkumulátorok helyett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)