Hirdetés

A szén-dioxid segít a megújuló energia tárolásában

|

A megoldás óriási előnye, hogy nincs hozzá szükség ritka és drága alapanyagokra.

Hirdetés

A szén-dioxidról ma már mindenki tudja, milyen hatása van a bolygónkra, ahogy azt is tudjuk, hogy jelentősen csökkenti kell a gáz kibocsátását, ha nem szeretnénk, hogy a Föld tovább melegedjen. Az elmúlt évtizedekben  ugyanis legalább 0,7 Celsius fokkal nőtt a globális középhőmérséklet, az 1961-1990-es szinthez képest.

Eközben egyre nő a megújuló energiaforrások szerepe a világ energiaellátásában. Főleg a szél-, és napenergiára kell gondolni, de ott vannak az olyan megújulók is, mint a víz-, vagy a geotermikus energia. Az előző kettőnél azonban - annak ellenére, hogy megbízható energiaforrásnak számítanak - egyelőre problémát okoz a hirtelen termelt nagyobb mennyiségű energia, azokban az időszakokban, amikor megugrik a termelés. Ennek megoldására már tucatnyi új technológiát fejlesztettek, a gravitációs energiatárolótól a Nap folyadékba zárt energiáján át egészen az úgynevezett információ-akkumulátorig.

A szén-dioxid ezúttal nem mumus, hanem a megoldás kulcsa (Fotó: mesaaz.gov)
A szén-dioxid ezúttal nem mumus, hanem a megoldás kulcsa (Fotó: mesaaz.gov)

Nemrég azonban az olasz Energy Dome startup mutatta be új technológiáját, amelynek köszönhetően szén-dioxid formájában tudják tárolni az energiát, akár hosszú távon is - írja az Electrek.

Hirdetés

A lap információi szerint az Energy Dome novemberben jelentette be, hogy készülnek belépni az amerikai piacra, mivel a technológiájuk készen áll a kereskedelmi és ipari léptékű bevetésre. A cég szóvivője rámutatott, hogy a szén-dioxid akkumulátorokhoz olyan alkatrészekre van szükség, amelyek most is bármikor elérhetőek, így nem kell hosszas várakozásra számítani az új energiatárolók építése során.

Hogy működik a szén-dioxid akkumulátor?

A szén-dioxid nagy előnye, hogy viszonylag könnyű sűríteni és szobahőmérsékleten tárolni, mindezt úgy, hogy az energiasűrűség is kellően magas marad, anélkül, hogy szélsőségesen alacsony hőmérsékletet kellene alkalmazni.

A CO2-akkumulátor feltöltése a következőképpen történik: a légnemű szén-dioxidot összesűrítik, ami ennek köszönhetően folyadékká alakul - a folyamat melléktermékeként pedig hő képződik. Ezt a hulladékhőt felhasználják más célokra, a folyékony szén-dioxidot pedig tartályokban tárolják. Amikor szükség van az energiára, a folyadékot felmelegítik, ami így ismét gázzá alakul - közben pedig meghajt egy turbinát, ami energiát termel. A rendszer teljesen zárt, azaz a szén-dioxid soha nem kerül a légkörbe.

A megoldás hatalmas előnye, hogy nincs hozzá szükség olyan ritka és körülményesen kitermelhető alapanyagokra, mint a lítium vagy a kobalt. A rendszer felépítéséhez ugyanis kizárólag acélra, szén-dioxidra és vízre van szükség, így egy szén-dioxid akkumulátor szinte bárhol megépíthető, ami komoly segítséget jelent az energiafüggetlenség elérésén dolgozó országoknak.

Az Energy Dome még június végén jelentette be, hogy egy 20 megawatt/200 megawattóra kapacitású rendszert építenek az olasz A2A energiaszolgáltatónak, de 2024-ig megépülhet az első létesítményük az Egyesült Államokban is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)