Hirdetés

Ez a különleges szélturbina ötször annyi energiát termel, mint a hagyományos

|

Egyetlen installáció akár 80 ezer háztartást képes ellátni tiszta árammal.

Hirdetés

A szélerőművek fontos részei a megújuló energiamixnek, azonban az építésük rengeteg erőforrást igényel, ráadásul, csak a közelmúltban fejlesztették ki a technológiát, amelynek segítségével a hatalmas lapátkerekek újrahasznosítása megoldhatóvá válhat. Most azonban egy norvég cég gyökeresen újragondolta a szélturbinák koncepcióját - írja az Electrek.

A Wind Cátching Systems (WCS) által tervezett koncepciónak több előnye is van a hagyományos, jellemzően három lapátkereket alkalmazó szélturbinákhoz képest. A 320 méter magas létesítmény - amely csupán 10 méterrel alacsonyabb az Eiffel-toronynál - egyfajta fémgerenda-mátrixból épül fel, amelyben összesen 115 szélturbina fér el.

A Wind Catching Systems által tervezett speciális szélerőmű majdnem olyan magas, mint az Eiffel-torony (Fotó: Wind Catching Systems)
A Wind Catching Systems által tervezett speciális szélerőmű majdnem olyan magas, mint az Eiffel-torony (Fotó: Wind Catching Systems)

Ezek kisebbek, mint akár a nyílt tengeri, akár a szárazföldi szélturbinák - a tengeri szélfarmokon a lapátkerekek hossza a 107 métert is elérheti, míg az utóbbiak átlagosan 52 méteresek - azonban a WCS  30 méter átmérőjű turbinából épít be 115 darabot a különleges kialakítású szélerőműbe.

Hirdetés

A cég szerint ez a megoldás, éves szinten akár ötször annyi energiát képes termelni, mint a világ legnagyobb szélturbinái. Ennek egyik oka, hogy a lapátkerekek kétszer akkora területet fednek le, mint egy hagyományos 15 megawattos szélturbina. Ez körülbelül 80 000 háztartás ellátására elegendő.

A norvég kormány az ENOVA nevű cégén keresztül 9,3 millió norvég koronával (bő 327 millió forint) támogatta a céget, amely már az idei évben felépítheti az első szélerőművét Norvégia nyugati partjainál, a Mehuken szélerőmű-parkban.

A fejlesztés további előnye, hogy az egyesével telepített szélturbinákhoz képest jóval kisebb területre van szükség egy-egy hasonló létesítmény elhelyezéséhez. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy a kisebb méretű turbináknak mennyire tudnak ellenállni az erősebb szeleknek, illetve, hogy a mátrixos elrendezés nem csökkenti-e érdemben a szélerőmű hatékonyságát.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)