Hirdetés

Áttörést értek el a szélturbinák újrahasznosításában

|

Egy új módszernek köszönhetően nem szükséges változtatni a szélturbinák lapátkerekein.

Hirdetés

A szélenergia hatékony és megbízható megújuló energiaforrás, azonban a turbinák építésének viszonylag magas a környezeti terhelése. A hatalmas, gyakran 100 méternél is magasabb építményekhez ugyanis rendkívül sok betonra és acélra van szükség, ráadásul, a hatalmas, üvegszálból és poliészterből készülő lapátkerekek rengeteg hulladékot jelentenek az életciklusuk végén.

A turbinalapátok folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, ezért rendszeres időközönként szükséges a cseréjük. Egy szárazföldi szélturbina lapátkerekei az 52 méteres hosszúságot is elérhetik, a jóval nagyobb, tengeri turbinák azonban ennél is nagyobbak, egy ott használt turbinalapát hossza akár 107 méter is lehet - ez nagyjából egy focipálya hosszát jelenti.

2030-ban már 52 000 tonnányi lapátkereket kell majd lecserélni világszerte (Fotó: Unsplash/Jason Blackeye)
2030-ban már 52 000 tonnányi lapátkereket kell majd lecserélni világszerte (Fotó: Unsplash/Jason Blackeye)

Korábban írtunk már olyan módszerről, amelynek eredményeként akár gumicukorrá is lehetne alakítani az elhasznált lapátkerekeket, idén januárban pedig egy olyan amerikai startupról számoltunk be, amely építőanyag formájában hasznosítaná az így keletkező hulladékot.

Hirdetés

Most pedig a dán Vestas turbinagyártó állt elő egy egészen forradalminak tűnő megoldással, amely a cég ígérete szerint lehetővé teszi az epoxi-alapú turbinalapátok folyamatos újrahasznosítását - írja az Electrek.

A lap értesülései szerint a Vestas a dán Aarhus Egyetemmel, illetve a Dán Technológiai Intézettel, valamint az Olin epoxi-gyártóval közösen olyan folyamatot dolgozott ki, amely képes vegyi úton lebontani az ragasztóként használt epoxigyantát annak alkotóelemeire.

Egészen eddig a szélenergia-iparban úgy gondolkodtak, hogy a turbinalapátok újragondolásához teljesen új gyártási és tervezési megoldásokra van szükség, ahhoz, hogy újrahasznosíthatóak, vagy, ezen túlmenően, körkörös folyamatokba illeszthetőek legyenek, különösen az életciklusuk végén. Most azonban úgy látjuk, hogy a régi, epoxi-alapú lapátokat akár nyersanyag-forrásként is lehet hasznosítani. Amint ez az új technológia ipari léptékben bevethetővé válik, a jelenleg a szélfarmokon aktív lapátkerekeket, de akár a szeméttelepeken lerakott, hulladéknak tekintett turbinalapátokat is lehetségessé válik darabjaira szedni és újra felhasználni. Ez egy új korszak kezdetét jelentheti a szélenergia-iparban, ami felgyorsítja a körkörös gazdasági folyamatok elérését

- mutatott rá Lisa Ekstrand, a Vestas alelnöke, egyben fenntarthatóságért felelős vezetője.

A cég most az említett kémiai folyamatok ipari léptékű alkalmazásának lehetőségeit kutatja. A WindEurope statisztikái szerint egyébként 2025 végére évente körülbelül 25 000 tonnányi lapátkerék éri majd el az életciklusa végét, az évtized végére pedig már 52 000 tonna lesz a várható mennyiség, így a hasonló módszereknek óriási jelentősége lehet a fenntarthatóbb megújuló energiatermelés szempontjából.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)