Hirdetés

A megújuló energiák használatának távlati célja a „nettó nulla” emisszió, de mit is jelent ez?

|

A Bezos Earth Fund és a Rocky Mountain Institute közös tanulmánnyal jött ki a megújuló energiákról.

Hirdetés

Fontos céldátum a 2030-as a megújuló energiák arányának növelése és a szén-dioxid kibocsátás nettó zéróra redukálása szempontjából. A nettó zéró károsanyag-kibocsátás tulajdonképpen a légkörbe kibocsátott és onnan kivont szén-dioxid egyensúlyát jelenti. A Bezos Earth Fund és a Rocky Mountain Institute (RMI) közös tanulmánya szerint a nettó zérós cél a megújuló energiák arányának folyamatos növelésével elérhető 2030-ig.

A tanulmány előrejelzése szerint 2030-ra a nap- és szélenergia arány 12%-ról 41%-ra fog nőni. Ekkorra 12000-14000 terrawattóra nap- és szélenergia fog a globális energiahálózatok rendelkezésére állni, azaz a mostaninak körülbelül a négyszerese.

Hirdetés

Ez azt jelentheti, hogy ha az országok egymással összefogva megteszik a szükséges lépéseket: kiépítik a hálózatokat a megfelelő beruházásokkal, egyszerűsítik az engedélyeztetést és maximalizálják az akkumulátorok tárolókapacitását, akkor elérhetővé válik az a cél, hogy a globálisan szükséges elektromos energia legalább egy harmadát megújuló forrásokból szerezzük be.

Mindeközben a tanulmány azt is állítja, hogy a fosszilis tüzelőanyagokból származó energiák elérték a csúcspontjukat, azoknak aránya folyamatosan meredeken fog lefelé ívelni a közeljövőben. Az RMI előrejelzései szerint, az eddig is olcsóbban előállítható, megújuló energiák költsége körülbelül a felére fog visszaesni 2030-ig, ami megállíthatatlanná teszi az átállást és egyre inkább eldönti a verseny az utóbbiak javára.

Ahogy azt az RMI vezérigazgatója, Kingsmill Bond nyilatkozta,

"A tiszta energia exponenciális növekedése megállíthatatlan erő, minél többet telepítünk, annál olcsóbb lesz."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)