Hirdetés

A világ legnagyobb naperőműve a Holdról is látható lesz majd

|

A Szingapúr méretű napelempark Indiában épül fel három éven belül.

Hirdetés

India a világ legsűrűbben lakott területeinek egyike. Az itt élő 1,4 milliárd ember energiával való ellátása komoly kihívás elé állítja az ország vezetőit, szakpolitikusait. Egy minden eddiginél grandiózusabb projekt most tartós segítséget nyújtana a térségben élőknek. Az országot Pakisztántól elválasztó nagy sósivatag területén fog felépülni egy óriási kiterjedésű nap- és szélerőműpark, mely várhatóan három év múlva készül majd el.

A Khavda megújuló energiapark - amely a projekt helyszínéhez legközelebbi faluról kapta a nevét - a fejlesztők szerint olyan nagy lesz, hogy az űrből készített műholdfelvételeken is ki lehet majd venni. Ha elkészül, akkora területen terpeszkedik majd el, mint Szingapúr. A 726 négyzetkilométeren elterülő létesítmény az indiai kormány becslése szerint legalább 2,26 milliárd dollárba kerül. Elkészülte után évente 30 gigawatt megújuló energiát fog szolgáltatni, ez közel 18 millió otthon energiaellátásához elegendő.

Hirdetés

India szándéka, hogy az évtized végére összesen 500 gigawatt megújuló energiát állítson elő, és 2070-re elérje a nettó nullás kibocsátást. Ez egy meglehetősen ambiciózus cél a jelenlegi állapotok tükrében, mivel az ország még mindig főként fosszilis tüzelőanyagokra, főként szénre támaszkodik, az utóbbiból származik villamos energiájának több mint 70 százaléka. Ehhez képest a megújuló energiaforrások jelenleg csupán a villamosenergia-szükségletének tizedét fedezik, ami azért is problémás, mert Kína és az Egyesült Államok mögött India a harmadik legnagyobb kibocsátója a bolygót melegítő gázoknak.

A beruházás helyszínéül szolgáló Rann sósivatag 70 kilométerre fekszik a legközelebbi ember által lakott területtől, viszont a közvetlen közelében található az Indiát Pakisztántól elválasztó határ, a két ország között pedig évtizedek óta feszült a viszony. A munkások kemény körülmények között építik a komplexumot. Becslések szerint 4000 munkás és 500 mérnök töltötte ideiglenes táborokban az elmúlt év nagy részét, hogy a projekt beindításán dolgozzanak.

Innen mintegy 200 kilométerre, Mundra városában az Adani-csoport gyártja a projekthez szükséges alkatrészeket, céljuk évente 300 turbinát leszállítani, amelyek egy-egy lapátja közel 79 méter hosszú és 22 tonnát nyom. Minden egyes szélturbina generátor 5,2 megawatt tiszta energia előállítására képes. Ezek lesznek India legnagyobbjai.

A páratlan beruházásra az vet csak árnyékot, hogy aktivisták egy csoportja bírálja környezeti hatásvizsgálatok hiányát. Abi T Vanak, a bengalurui székhelyű Ashoka Trust for Research in Ecology and the Environment természetvédelmi kutatója szerint a sivatagi terület ökoszisztémáját teljesen felborító projekt veszélyezteti az itt őshonos állatfajok és egyes költözőmadarak fennmaradását, de rossz hatással lehet a környékbeli tejgazdaságok és más helyi vállalkozások működésére is. A környékben dolgozók és lakók arra kérik a beruházó felet, hogy fordítson időt és energiát arra, hogy az építmény elkészülte összességében több haszonnal, mint kárral járjon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)