Hirdetés

Ettől szabadulj, ha spórolnál a villanyszámlán

|

A mostanában divatos világítási megoldással rengeteg energiát pazarolhatsz el.

Hirdetés

Néhány éve elképesztően felfutott az úgynevezett Edison-izzók népszerűsége. Az elnevezés nem véletlen, ugyanis az első elektromos villanykörték kifejlesztése Thomas Edison nevéhez fűződik. A mai modern égők foglalatát napjainkig Edison-menetnek vagy Edison-foglalatnak hívják.

A lakberendezési trendek azonban nemrég visszahozták azokat a régies megjelenésű villanykörtéket, amelyeket Edison-izzónak neveznek: ezekben a modern égőkhöz képest jóval vastagabb izzószálakat találunk, amelyek már kikapcsolt állapotban is rendkívül látványosak, így nem csoda, ha sok otthonban, de vendéglátóhelyeken, kávézókban, éttermekben is találkozni velük.

Az Edison-égőket sokan szeretik, mert jól néznek ki és meleg fényük van - de nem túl gazdaságosak (Fotó: Unsplash/Federica Giusti)
Az Edison-égőket sokan szeretik, mert jól néznek ki és meleg fényük van - de nem túl gazdaságosak (Fotó: Unsplash/Federica Giusti)

Mielőtt azonban valaki elrohanna a legközelebbi lakberendezési áruházba, hogy beszerezzen egy párat a lakás minden helyiségébe, érdemes egy picit gondolkodni. A Green Matters nemrég kijózanító cikkben vette górcső alá az Edison-izzókat, a számok pedig önmagukért beszélnek. A Constellation Energy Resources megújuló energiaszolgáltató számításai szerint ugyanis egy átlagos Edison-izzóban a felhasznált energia nagyjából 95 százaléka hővé alakul és elvész. Ez egyébként igaz a hagyományos villanykörtékre is, az Edison-izzók azonban még kevésbé hatékonyak.

Hirdetés

A hasonló égők élettartama körülbelül 1200 óra, azaz nagyjából szűk két hónapig működnek. A jó hír, hogy aki a stílus miatt választana Edison-izzót, ma már könnyen fog találni hasonló megjelenésű LED-es változatot. Ennek órási előnye, hogy az izzókkal azonos fogyasztás mellett nagyjából tízszer annyi fényerőt képes produkálni, az élettartama pedig elérheti a 25 ezer órát, vagyis több mint hússzor tartósabb a hagyományos égőknél. A LED áramfogyasztása is csak töredéke az izzóknak: egy átlagos 60 wattos villanykörte nagyjából 12-szer annyi áramot fogyaszt, mint egy 5 wattos LED, miközben ugyanakkora fényerőt produkál mindkettő, azaz nem kérdés, melyiket kell választani a villanyszámla csökkentése érdekében.

Jó hír, hogy LED-es égőből is létezik hasonló stílusú (Fotó: Unsplash/Federica Giusti)
Jó hír, hogy LED-es égőből is létezik hasonló stílusú (Fotó: Unsplash/Federica Giusti)

Alternatívaként választható az úgynevezett CFL (Compact Fluorescent Light) égő, amely egy "felcsavart" neonlámpára emlékeztet. Teljesítményben és fogyasztásban valahol félúton vannak a LED-ek és a hagyományos izzók között, élettartamuk nagyjából nyolcezer óra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)