Hirdetés

Tényleg jön az ötvenezres villanyszámla? Mit jelent a gyakorlatban a rezsicsökkentés megszűnése?

|

A kormány tegnapi bejelentése valósággal sokkolta az országot, ráadásul a kérdésben nehéz tisztán látni, ezért szakértőhöz fordultunk.

Hirdetés

Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, amivel kapcsolatban rendkívüli kormányülést is tartottak. Július 13-án, a szerda délutáni Kormányinfó keretében jelentették be, hogy milyen intézkedésekkel próbálja meg a kabinet kezelni a kialakult helyzetet. A krízis olyan súlyos, hogy a kormányzati kommunikáció egyik "csodavegyverének" számító rezsicsökkentéshez is hozzányúlnak.

Mint ismert, Magyarországon a lakosság 2013 óta csökkentett áron juthatott hozzá a földgázhoz és a villamos energiához, ám ez csupán látszatintézkedés volt, mivel a nyomott árakat évente több mint ezermilliárd forintos állami kiadások révén sikerült fenntartani - írja a Kiszámoló blog.

A kormányzati bejelentés felér egy beismeréssel: a rezsicsökkentés fenntarthatatlan volt (Fotó: Unsplash/Daniele Franchi)
A kormányzati bejelentés felér egy beismeréssel: a rezsicsökkentés fenntarthatatlan volt (Fotó: Unsplash/Daniele Franchi)

A kormányzati bejelentés felér egy beismeréssel: a rezsicsökkentés fenntarthatatlan volt
(Fotó: Unsplash/Daniele Franchi)

A most bejelentett változás értelmében augusztus elsejétől, azaz két hét múlva véget ér a kedvezményes időszak: innentől a rezsicsökkentés már csak az "átlagos fogyasztási szintre" vonatkozik, amit az áram esetében havonta 210 kilowattórában (éves bontásban 2523 kilowattórában), a földgázt tekintve pedig havonta 144 köbméterben (évente 1729 köbméterben) állapítottak meg. Aki ezt a szintet túllépi, annak piaci árat kell fizetnie a túlfogyasztásért.

A portfolio.hu kalkulációi szerint a villanyszámla tekintetében ez akár 10-13-szoros, a földgázfogyasztást tekintve pedig 9-11-szeres emelkedést is jelenthet az eddig megszokott, a rezsicsökkentés miatt mesterségesen alacsonyan tartott árakhoz képest. A 444.hu pedig arra mutatott rá, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentése szerint a havi átlagos fogyasztást az éves fogyasztásból számolják vissza.

Mit jelent ez a gyakorlatban, az átlagos fogyasztóra nézve?

Egyelőre nehéz tisztán látni a kérdésben, hiszen rendkívül komplex kérdésről van szó: nem világos, mi történik azokkal, akik átalányt fizettek a gázért, mint ahogy az sem életszerű, hogy az éves fogyasztásból származó átlagot egyszerűen ráhúzzák a havi fogyasztásra. Elvégre nyáron lecsökken a gázfogyasztás, télen pedig a klímaberendezések pihennek. Az sem világos, mekkora hátrányba kerül az, akinél a fűtés nem gázzal, hanem villannyal történik: az ő esetükben jár-e vajon valamekkora kompenzáció azért, mert földgázt egyáltalán nem fogyasztanak?

A rezsi sorsával kapcsolatban egyelőre rengeteg a kérdőjel (Fotó: Unsplash/EJ Strat)
A rezsi sorsával kapcsolatban egyelőre rengeteg a kérdőjel (Fotó: Unsplash/EJ Strat)

A rezsi sorsával kapcsolatban egyelőre rengeteg a kérdőjel (Fotó: Unsplash/EJ Strat)

Szintén a Portfolio hívta fel a figyelet Gulyás Gergely egyik mondatára, amely szerdai Kormányinfó vége felé hangzott el. Eszerint a mostani intézkedések nem vonatkoznak azokra, akiknél távfűtés van, ők továbbra is a rezsicsökkentés miatt rögzített árakat fizethetik. Az viszont már egyáltalán nem világos, hogy ebbe ki és hogyan esik bele, illetve, hogy a kormány hogyan és miért különbözteti meg ezeket a családokat a többi lakossági fogyasztótól. Az sem tiszta, hogyan kezelik majd például az olyan háztartásokat, ahol akár 2-3 generáció is él egy fedél alatt.

Hirdetés

Megpróbáltunk egy picit tisztábban látni a kérdésben, ezért Szűcs Gábor energetikai szakértőhöz fordultunk segítségért.

"Ha csak a villamos energiát vesszük, a háztartási fogyasztókon - hajszárító, hűtőszekrény, stb. - túl jelentősen befolyásolja a fogyasztást, hogy egy adott lakásban, épületben az épületgépészeti rendszerek földgáz-, vagy villamos áram alapúak" - mondta Szűcs Gábor. "Ha azt feltételezzük, hogy csak a fűtés és a melegvíz tartozik a gázalapú rendszerek közé és a többi villamos árammal üzemel

akkor a most meghatározott 210 kWh átlagfogyasztás két, maximum három fő átlagos fogyasztása, amibe a hűtést is beleértem, mivel a klímák fogyasztása jellemzően lényegesen kisebb, mint amire általában gondolnak az emberek

- hangsúlyozta az energetikai szakértő.

Szűcs Gábor rámutatott, hogy a téli időszakban sokkal nagyobb a hőmérséklet-különbség, mint nyáron, valamint a nyári hűtésen az éjszakai szellőztetéssel sokat lehet javítani, míg télen ez nem elképzelhető.

A klímaberendezések fogyasztását sokan túlbecsülik (Fotó: Unsplash/Koller József)
A klímaberendezések fogyasztását sokan túlbecsülik (Fotó: Unsplash/Koller József)

A klímaberendezések fogyasztását sokan túlbecsülik (Fotó: Unsplash/Koller József)

A szakember szerint nagyon sok múlik rajta, hogy milyen háztartási eszközök működnek a lakásban, azok milyen korúak, milyen minőségűek, mint ahogy az sem mindegy, hogy villanytűzhelyen vagy gázzal főznek.

"A tisztánlátást nehezíti, hogy rengeteg variációs, kombinációs lehetőség van, ami a fogyasztókat illeti, így csak nagy szórással lehet megmondani, hogy mire lehet számítani" - magyarázta az energetikai szakértő.

Ami biztos, ha villamos energiáról, földgázról van szó, akkor az energiahatékonyság a legfontosabb tényező, amire törekedni kellene

- mutatott rá Szűcs Gábor.

"Sokszor hangzik el mostanában, hogy napelemek felszerelésével kiválthatjuk a fogyasztást" - magyarázta. "Ez alapvetően jól hangzik, de ettől még nem lesz energiahatékony a háztartásunk. A fogyasztásunk nem fog csökkenni, csak a szükséges energiát nem a hálózatból fogjuk vásárolni. Én a következő sorrendben haladnék az ilyen irányú fejlesztésekkel, azokkal kezdve, amelyek a leggyorsabban megtérülnek - hiszen így kvázi profitot tudok termelni magamnak, amiből tudom finanszírozni a továbbiakat. Egy családi háznál a leggyorsabban megtérülő beruházás a padlásfödém hőszigetelése, ezt követi a külső falazat szigetelése, végül pedig a nyílászárók cseréje következik."

A szakember szerint egy szigetelés nélküli épületen a fenti fejlesztések elvégzésével

több mint 60 százalékkal lehet csökkenteni az energiafogyasztást.

"Sajnos ez egy nagyon összetett kérdés, hiszen ahány épület, annyiféle lehűlő felülettel, illetve fűtött térfogataránnyal kell számolni" - mutatott rá a probléma komplexitására Szűcs Gábor. "Ráadásul nagyon sok függ attól is, hogy tagolt vagy egyszerű felületű ingatlanról van szó, mint ahogy rengeteg különféle épületgépészeti megoldást is lehet alkalmazni, ezeknek a tényezőknek pedig szinte végtelen kombinációs lehetősége van.

A napelem jó dolog, de a spórolást az energiahatékonyság növelésével érdemes kezdeni (Fotó: Unsplash/Biel Morro)
A napelem jó dolog, de a spórolást az energiahatékonyság növelésével érdemes kezdeni (Fotó: Unsplash/Biel Morro)

A napelem jó dolog, de a spórolást az energiahatékonyság növelésével érdemes kezdeni
(Fotó: Unsplash/Biel Morro)

Az energetikai szakértő szerint a mostani áremelés leginkább kiütköző pontja, hogy, akik az elmúlt időszakban tisztán villamosság alapú fűtési megoldásokra álltak át - ahol elektromos radiátorok vannak, ám hőszivattyús megoldások nincsenek - azok most nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek. A szakember szerint a legjobb kombinációt a hőszivattyú és a napelem jelenti.

Mi a helyzet az elektromos autókkal?

Az elektromos és a hibrid autók épp most kezdenek elterjedni, a hasonló járművek megvásárlásánál eddig jelentős vonzerő lehetett, hogy a feltöltésük lényegesen olcsóbb, mint a benzines/dízel járműveké, még úgy is, hogy a magyar kormány már egy ideje felső ársapkát vezetett be az üzemanyagokra, ami viszont jelentős keresletnövekedéshez vezett, és a rezsicsökkentéshez hasonlóan fenntarthatalan gyakorlat.

"Ami az elektromos autók töltését illeti, minden attól függ, hogy a tulajdonos vásárolt energiával tölti-e a járművét otthon, illetve attól is, hogy milyen arányban van a töltőoszlopok használata és az otthoni töltés" - magyarázta Szűcs Gábor. "Itt ismét a napelemes rendszerek megléte jön be a képbe, azok ugyanis akik úgynevezett éves szaldóelszámolásban vannak, jól járhatnak, mivel ez a rendszer - a jelenlegi tudásunk szerint - jövő év december végéig maradni fog, a nyári túltermelést pedig át lehet vinni a téli időszakra is."

Jönni fog az ötvenezres villanyszámla?

A most bejelentett rendelkezés a cikk elején említett, akár több mint tízszeres áremelkedést is jelenthet a villanyszámlánál, ezért sokan arra készülnek, hogy egy havi villanyszámla akár 50-100 ezer forint is lehet.

"A valódi piaci árak mindig változnak, a tőzsdei árfolyamok alapján, viszont június végén a nem lakossági fogyasztóknál már bevezettek egy, a mostanihoz hasonló fogyasztási határt, ami felett már nem támogatja a költségvetés a villany-, és gázszámlát" - mutatott rá Szűcs Gábor. "Az MVM Next weboldalán elérhető adatok szerint ez azt jelenti, hogy a villamosenergia ára kilowattóránként bruttó 90 forint, a földgáz esetén pedig köbméterenként nagyjából 500 forinttal lehet számolni.

Én arra számítok, hogy hasonló számok várhatóak a lakossági fogyasztóknál is

- mondta az energetikai szakértő.

Ahány ház, annyiféle energetikai megoldás (Fotó: Unsplash/Jon Moore)
Ahány ház, annyiféle energetikai megoldás (Fotó: Unsplash/Jon Moore)

Ahány ház, annyiféle energetikai megoldás (Fotó: Unsplash/Jon Moore)

Szűcs Gábor egyelőre nem számít ennél magasabb díjakra, annak ellenére sem, hogy egyelőre mindenhol ennek a többszörösével lehet találkozni.

"Egyelőre annyit lehet tenni, hogy megvárjuk a hivatalos információkat, de nagyjából ilyesmi nagyságrendre lehet készülni" - tette hozzá a szakember.

Testvérlapunk, a PCWorld eközben kiszámolta, mennyit fogyasztanak az otthoni elektronikus eszközeink, a laptoptól a gamer PC-ig.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)