Hirdetés

Egy ígéretes innováció segíthet a hagyományos fűtés környezetbarátabbá tételében

|

A Szegedi Tudományegyetem egy kerámiatéglát fejlesztett ki mely még az égéstérben minimalizálja a károsanyag kibocsátást.

Hirdetés

Magyarországon a háztartások jelentős részében fűtenek a mai napig fa-, illetve vegyestüzelésű kályhával. Ahol a központi fűtés mellett van kandalló vagy cserépkályha is a háztartásban, ott is gyakran használják rásegítésnek a meglevő infrastruktúra mellé, sőt, akár az elektromos radiátort is. Különösen az elmúlt időszakban jelentett nagy segítséget az alternatív fűtési mód azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy nagyon elszálljanak a közületi számlák.

Ahogy az már lenni szokott, amit nyerünk a vámon, bukjuk a réven, vagyis a hagyományos energiahordozók megnövekedett használata nem tett jót légszennyezettség szempontjából. Az égés során felszabaduló szén-monoxid, korom és egyéb káros anyagok kibocsátása alkalmasak arra, hogy jelentősen visszavessenek minket a klíma védelmében folytatott erőfeszítéseinkben.

Hirdetés

Egyre erőteljesebben mutatkozik az igény a környezetkímélő megoldások felé, hiszen a problematikus kályhás fűtési mód nemcsak az egészségünket károsítja, de az épületeknek sem tesznek jót hosszútávon.

A Szegedi Tudományegyetem munkatársai ezért egy fűtési hatékonyságot növelő, és károsanyag kibocsátást jelentős mértékben csökkentő innováció fejlesztésén dolgoznak. Az ezzel kapcsolatos kutatások elsődleges célja az volt, hogy az égéstérben keletkező füst, mire kijut a kályhából, minél kevesebb káros anyagot tartalmazzon.

Az innováció az autók katalizátorához hasonlóan működik. A legfőbb eltérés azonban, hogy ez a megoldás hagyományos tüzelési módokra lett optimalizálva. Nem a nemesfémek kedvező tulajdonságaira épít, hiszen az nem lenne egy pénztárcabarát megoldás, hanem nemesfémmentes anyagokon alapuló kerámiákra. Ez jelentősen olcsóbb megoldást eredményez.

Az innováció lényege tehát, hogy az égéstérben elhelyezett kerámiatégla a keletkező füstöt kevésbé kártékony anyaggá alakítja át, úgy hogy akár a felére csökkenti annak szén-monoxid tartalmát, és a kályha hatékonyságát is javítja. Ugyan ez csak néhány százalékos hatékonyságnövekedést jelent, de a fűtésszezon végére akár egy mázsa fát is spórolhatunk vele, aminek égéséből származó károsanyagok sem kerülnek a levegőbe.

A fejlesztés és a tesztek végeztével, amibe az intézmény hallgatóit is bevonták, remélhetőleg hamarosan egy olcsó és okos segédlete lehet a fa- és vegyestüzelésű kályhákat használó háztartásoknak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)