Hirdetés

Te lekapcsolod a fűtést, ha elmész otthonról?

|

Az Energiatakarékossági Világnap alkalmából szeretnénk eloszlatni pár hasonló tévhitet.

Hirdetés

Ma van az Energiatakarékosság Világnapja, amelyet 2000. óta minden év március 6-án megtartanak, annak érdekében, hogy felhívják a világ figyelmét a fenntartható energiahasználatra. Ebből az alkalomból az LG szakértői összegyűjtötték azokat a máig népszerű tévhiteket, amelyek sok esetben akadályozhatják azt, hogy környezettudatosabban használjuk háztartási készülékeinket.

A kikapcsolt eszközök nem fogyasztanak áramot

Napjainkban számos háztartásban találunk olyan elektronikai eszközöket, amelyek kikapcsolás után úgynevezett készenléti (standby) módba kerülnek. Ilyenkor ugyan nem üzemelnek, de valamennyi áramot így is felhasználnak. Ezeket, ha hosszabb ideig nem használjuk, érdemes lehet áramtalanítani - ügyelve rá, hogy bizonyos okoseszközök ebben a készenléti állapotban is képesek frissítéseket letölteni és telepíteni, ezért, mielőtt áramtalanítunk, győződjünk meg róla, hogy nem indult-e el egy hasonló frissítési folyamat.

Az Energiatakarékossági Világnapot minden évben március 6-án tartjuk (Fotó: Unsplash/Dragosh Gontariu)
Az Energiatakarékossági Világnapot minden évben március 6-án tartjuk (Fotó: Unsplash/Dragosh Gontariu)

Az Energiatakarékossági Világnapot minden évben március 6-án tartjuk (Fotó: Unsplash/Dragosh Gontariu)

A régebbi, kevésbé okos készülékeket pedig nyugodtan áramtalaníthatjuk, különösen, hogy ezek általában több energiát emésztenek fel a készenléti állapot során. Ehhez hasonlóan szintén figyeljünk a külső tápegységgel vagy tápkábellel rendelkező elektronikai eszközök, vagyis a laptopok, videojáték-konzolok, telefontöltők és egyéb hasonló eszközök tudatos használatára, mert ezek tápegységei akkor is áramot fogyasztanak, ha maga a készülék nincs használatban, ill. nincs a töltőn. Ezek egyenként nem jelentős tételek a villanyszámlán, de sok kicsi sokra megy.

Nem számít, hogy a tévénk mennyire energiatakarékos

Bár egy átlagos, 55 hüvelykes képátlójú, G energiaosztályba sorolt tévé - energiacímke szerinti - 100 kilowattóra éves áramfogyasztása eltörpül egy háztartás teljes áramfogyasztása mellett, a már említett "sok kicsi sokra megy" elv alapján itt is tudunk takarékoskodni az energiával.

Hirdetés

Érdemes például a tévék esetében is figyelni az energiacímkén lévő értékeket, hiszen az egyes modellek fogyasztása akár az átlagos érték dupláját is elérheti. Tény, hogy a környezettudatos tévézés gyerekcipőben jár hazánkban: az LG országos kutatása szerint felnőttek harmada számára fontos csak, hogy energiatakarékos készüléket válasszon, miközben a hűtők esetében 10-ből 9-en, a mosógépeknél pedig 10-ből 8-an figyelnek erre. A magyar háztartásokban lévő televízióknak ráadásul többnyire vagy nincs energiatakarékos, azaz eco üzemmódj, vagy a tulajdonosuk nem tudja, hogy képes-e erre a készülék. Az sem segíti a kisebb energiafogyasztást, hogy a megkérdezettek többsége háttérzajként is használja a tévét: minél fiatalabb a válaszadó, ez annál jellemzőbb.

A gépi mosogatás takarékosabb, mint a kézi

Az energiatakarékosság témakörébe tartozik a vízpazarlás elkerülése is, hiszen a háztartásokban felhasznált ivóvíz kitermeléséhez, kezeléséhez, fogyasztókhoz való eljuttatásához, majd a szennyvíz tisztításához is energiára van szükség.

A Bonni Egyetem sokat idézett kutatása szerint egy mosogatógépnyi edény- és evőeszközmennyiség megtisztításához a gép 80 százalékkal kevesebb vizet használ, mint a kézi megoldás, ha pedig az egész EU átállna kézi mosogatásról gépire, összesen évi 92 terawattóra energiát, valamint több mint hatmilliárd liter ivóvizet is meg lehetne takarítani. Magyarországon is van hova fejlődni, hiszen az LG kutatási eredményei alapján csupán minden harmadik háztartásban található mosogatógép.

Ha elmegyünk otthonról, ki kell kapcsolni a fűtést

Bár elsőre jó ötletnek tűnhet a fűtés lekapcsolásával csökkenteni az energiafogyasztást, valójában akkor járunk a legjobban, ha - a távollét hosszától függően - kisebb-nagyobb mértékben lejjebb tekerjük a termosztátot, így ugyanis nem hűl ki annyira a lakás, hogy azután jóval több energiába kerüljön az újbóli felfűtése.

Ha munkába indulunk, 2-3 fokkal érdemes lejjebb állítani a hőmérsékletet, ha pedig hosszabb időre elutazunk, akkor temperáló fűtést tartsunk fent, mert azzal hatékonyan védekezhetünk a nemkívánatos páralecsapódások és az esetleges elfagyások ellen. Az LG országos kutatásának eredményei szerint a megkérdezettek fele lekapcsolja a fűtést, ha nincs otthon senki, elutazás előtt 35 százalék tesz így, 42 százalék pedig alacsonyabb fokozatot választ.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)