Hirdetés

Európában épp zuhan a gáz ára, van, aki már az infláció végét várja

|

Az enyhe ősz is besegített, sok helyen még nem kapcsolták be a fűtést.

Hirdetés

Sokan aggódva várják az idei telet, különösen, amióta nyáron a kormány bejelentette, hogy az eddigi formájában megszűnik a rezsicsökkentés. Az energiaárak meredeken megugrottak, és bár az elektromos áram előállítási költségei nem növekedtek érdemben, Magyarországon jelenleg a rendszerhasználati díjak miatt nőhetnek komolyan a havi számlák.

Eközben Európában viszont zuhanni kezdett a földgáz ára - írja a Euronews. A hírcsatorna értesülései szerint az irányadó holland TTF gáztőzsdén augusztusban még 349 eurót kellett vizetni egy megawattórányi gázért, most hétfőn az árfolyam már 100 euró alá csökkent.

Az enyhe ősz miatt még sok helyen nem fűtenek - de ez csak részben jó hír (Fotó: Unsplash/Kwon Junho)
Az enyhe ősz miatt még sok helyen nem fűtenek - de ez csak részben jó hír (Fotó: Unsplash/Kwon Junho)

Ahogy a Euronews cikke megjegyzi, ez nagykereskedelmi ár, amelynek változásai csak lassan jelennek meg a közüzemi számlákban, ettől függetlenül közvetlenül befolyásolják azokat az árakat, amiket a gázszolgáltatók kiszámláznak a lakossági ügyfeleknek.

A csökkenő gázár csak részben jó hír

Bár valószínűleg sokan felllélegzenek, amikor a földgáz árának csökkenéséről olvasnak, ez sajnos nem egyértelműen pozitívum.

Hirdetés

Maximiliano Herrera klímakutató a Twitteren hívta fel rá a figyelmet, a meglepően enyhe októberi időjárás ugyanis a klímaváltozásnak is köszönhető.

A brit meteorológiai intézet egy afrikai eredetű meleg légtömeggel magyarázza az Európában uralkodó enyhe időjárást, amelynek köszönhetően sok helyen még nem kapcsolták be a fűtést. Ez segített az európai gáztározók feltöltésében is, de a takarékoskodáshoz a riasztóan magas energiaszámlák réme is hozzájárult.

Múlt héten az EU vezetői megszavaztak egy olyan mechanizmust, amely segít féken tartani a gázárakat - nem ársapkáról van szó, hanem egyfajta "vészfékről", amely megakadályozza, hogy a gáz ára jelentősen megugorhasson. A földgáz árfolyama a megállapodás hírére zuhanni kezdett. Egyes elemzők az árfolyam-görbék láttán arra számítanak, hogy ha kitart a csökkenés, az hamarosan véget vethet az inflációnak is.

Az uniós tagállamok közben azért igyekeznek felkészülni a legrosszabb forgatókönyvrre is, amelynek bekövetkezésére jelenleg viszonylag kicsi az esély.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)