Hirdetés

Speciális tetőcserép segít lehűteni a nagyvárosokat

|

Nemcsak a fenntarthatóságban, de az épületek tervezésében is új távlatokat nyit

Hirdetés

Az építőiparban egyre többen ismerik fel a környezettudatos építkezésben rejlő lehetőségeket. A sűrűn lakott területeken kialakuló városi hőszigetek jelensége nem újkeletű, ám univerzális, bármelyik tetőn alkalmazható megoldás eddig még nem létezett. A fehér színű kerámia tetőcserepek nem csak széles körben alkalmazhatók, de hűvösebbé, így energiahatékonyabbá is teszik az épületet - ez egyébként a fehérre festett tetőkről és az úgynevezett hidegtetőről is elmondható, amelyekről korábban is írtunk.

A fehér cserép azonban az épületek tervezésénél is új távlatokat nyit. Ezt bizonyítja a Tondach Építész pályázatára beérkezett közel 50 pályamű is. Az épülettervek legjobbjait tavaly év végén rangos díjjal jutalmazták, most pedig a közönség is szavazhat a benyújtott pályázatokra.

A fehér tető hatékonyan csökkenti a városi hőszigetek negatív hatásait (Fotó: lbl.gov)
A fehér tető hatékonyan csökkenti a városi hőszigetek negatív hatásait (Fotó: lbl.gov)

Világszerte egyre nagyobb problémát jelent a városi hőszigetek kialakulása. A nagy melegben az épületek és az aszfalt sok hőt elnyel, környezetükben pedig magasabb lesz a hőmérséklet, mint a környező területeken. Ez hatással van az emberek egészségére és kényelmére, és növeli az épületek energiaszükségletét is.

Hirdetés

A több ausztrál egyetem és intézet által 2020-ban végzett, kifejezetten az ország nagyvárosaira kiterjedő kutatás rámutatott, hogy a városi hőszigetek miatt már most is nagyon jelentős hőmérsékleti változások tapasztalhatóak a sűrűn beépített területeken. Ez komoly probléma, ugyanis a városi túlmelegedés és a közegészségügyi problémák mellett az épületek energiafogyasztását is fokozza, azaz növeli az energiafelhasználást, ezáltal pedig hozzájárul az üvegházhatású gázok és a szennyező anyagok kibocsátásához. A zöld tetők, a függőleges kertek, a városi zöldfelületek és a vízalapú technológiák azonban jelentősen enyhíthetik a hősziget-hatást. Ebben segíthetnek még a nemcsak színükben, de fenntarthatósági szempontból is újdonságnak számító fehér tetőcserepek.

Előnyük a hagyományos tetőfedő anyagokhoz képest a jóval magasabb hővisszaverő képességükben rejlik. Így jelentősen csökkenthetik a városi hőszigetek kialakulását is. Használatuk egyben mérsékli a tető alatti helyiségek hőmérsékletét, az épületek energiaszükségletét és dizájnban sem utolsók.

A városi hőszigetek kialakulásának problémája ihlette a Tondach legújabb kerámiacserepeit modelljét, amely a márka legutóbbi pályázatának témája is volt. Hiszen a cserép nemcsak környezetre gyakorolt hatása miatt jó alternatíva, de látvány és design szempontból is különleges.

Számos országban kísérleteznek, hogyan lehet csökkenteni a városi hőszigetek kialakulását világos felületek segítségével. Hiszünk abban, hogy a fenntartható megoldások lehetnek szépek, ha hozzáértő kezekbe kerülnek. Ez a kezdeményezés kiváló lehetőség volt arra, hogy megmutassuk a hazai szakma kreativitását, és a világos felületek tetőn és homlokzaton való megjelenítésében rejlő lehetőségeket kerámia tetőcseréppel

- mondta Nagy Zsolt István a Wienerberger zRt. marketingvezetője.

A benyújtott pályaművek közül a Tondach szakértői összeállítottak egy 12 alkotásból álló válogatást, melyek közül most a nagyközönség is kiválaszthatja a neki legjobban tetszőt. A vállalat oldalára feltöltött végignézve az olvasók terveken láthatják, miként változtatja meg egy épület teljes karakterét a fehér színű tető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)