Hirdetés

Mi az a hidegtető és miért kéne minden házra?

|

A kulcsszó az energiahatékonyság!

Hirdetés

Az új házak építésénél sok mindenre oda kell figyelni, azonban akár most fog valaki építkezésbe, akár a meglévő otthonát korszerűsítené, érdemes megfontolni az úgynevezett hidegtető telepítését. Ezzel a módszerrel ugyanis tovább csökkenthetjük az energiaköltségeinket, ráadásul a környezetünkkel is jót teszünk.

A hidegtető lényege, hogy a napfény - így az UV-sugárzás - jelentős részét visszaveri, ezáltal csökkentve az épületnek átadott hőmennyiséget. Ennek hatására a forró nyári hónapokban kevesebbszer kell felcsavarni a klímát, amivel máris rengeteg energiát spórolhatunk meg, emellett azonban csökken a városi hőszigetek kialakulásának esélye is, a hidegtetős épület ugyanis nem fogja tovább fokozni a hőséget. Ráadásul, az ilyen kialakítású tetőszerkezet ellenállóbb is az időjárás viszontagságaival szemben, így kevesebb karbantartásra lesz szükség, ami különösen abból a szempontból nem elhanyagolható, hogy a klímaváltozás miatt az előttünk álló években, bizony egyre inkább számíthatunk extrém időjárási eseményekre.

A hidegtető csökkenti a városi hőszigetek kialakulásának esélyét is (Fotó: Scopio/Ameer Bshir)
A hidegtető csökkenti a városi hőszigetek kialakulásának esélyét is (Fotó: Scopio/Ameer Bshir)

A hidegtető csökkenti a városi hőszigetek kialakulásának esélyét is (Fotó: Scopio/Ameer Bshir)

A hidegtető kialakításánál a "sima", egyrétegű tető helyett két különálló "héjból" épül fel, a kettő közötti levegőréteg pedig közvetlen kapcsolatban van a külső légtérrel. Ez segít az alsó héjtól elvezetni a meleget, így csökkentve az épület belső hőmérsékletét. Hidegtető építhető lapos és úgynevezett magastetős házakra is. Sok helyen - főleg a lapostetős épületeknél - a tetőt emellett nem festik feketére vagy nem borítják be sötét színű szigeteléssel, hanem fehér festékkel kenik le, aminek köszönhetően még kevésbé nyeli el a hőt.

A hidegtető telepítése vagy a meglévő melegtető átalakítása természetesen pénzbe kerül, a telepítés valamivel drágább, mint az egyrétegű tetőszerkezet felhúzása, ez azonban befektetésnek tekinthető, ami az alacsonyabb energiaszámlának köszönhetően körülbelül 10 év alatt megtérül. Egyedül akkor nem túl gazdaságos ilyesmit csinálni, ha valaki épp most készült el a vadonatúj háza építésével, de bízunk benne, hogy ha a közelmúltban zajlott le az építkezés, ott már vagy eleve ilyen tetőszerkezetet hoztak létre, de legalábbis a modern szigetelőanyagoknak köszönhetően gondoltak az épület energiahatékonyságára is.

A hidegtető egyedül a zordabb éghajlaton élők számára nem jelent jó megoldást, hiszen ahol hosszú ideig alacsony a hőmérséklet, ott épp a fűtési költségek ugorhatnak meg, de Magyarországot ez nem érinti, így, aki építkezésre, házfelújításra szánja el magát, annak mindenképpen érdemes mérlegelnie a hidegtető telepítésével járó extra költségeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)