Hirdetés

Így készíthetsz fenntartható karácsonyi menüt

|

Ha az ünnepek alatt is a szíveden viseled a bolygó sorsát, adunk pár ötletet.

Hirdetés

Jövő szombaton itt a karácsony, aki pedig szeretne az ünnepek alatt is ügyelni a fenntarthatóságra, jól teszi, ha az ünnepi menü összeállításakor szem előtt tart pár fontos dolgot. Mivel az élelmiszer-pazarlás az egyik legkomolyabb problémája az emberiségnek - a megtermelt élelmiszerek 30-40 százaléka kerül a kukába, ami potenciálisan milliók számára jelenthetné a napi betevőt - a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy idén igyekszel elkerülni, hogy feleslegesen nagy mennyiségű ételt állíts elő.

Nem baj, ha sokat főzöl egyszerre, ha tudod, mire fogod használni a maradékot (Fotó: Unsplash/Becca Tapert)
Nem baj, ha sokat főzöl egyszerre, ha tudod, mire fogod használni a maradékot (Fotó: Unsplash/Becca Tapert)

Érdemes előre megtervezni, kiszámolni, hogy melyik napon hány ember ül majd az asztal körül és ehhez mérten tervezni a főzőcskézést. A kisebb mennyiség előállításához eleve kevesebb energiára lesz szükség, így már ezzel is spórolhatsz és külön öröm lesz, ha idén tényleg nem kell semmit kidobni, vagy szomorúan konstatálni, hogy a pár napja még ínycsiklandó fogás bizony megpenészedett a hűtőben.

A különféle főzési technológiák nagyon sokat számítanak az energiahasználat szempontjából, sőt, az otthon főzött menü ökológiai lábnyomának az egyik legjelentősebb elemét az energiafogyasztás jelenti. Az egyben sütött, nagyobb ételek - például az egészben sült pulyka - nem túl hatékonyak, a nagyobb adagok főzésével viszont nincs akkora baj, hiszen fajlagosan így kevesebb energiát kell felhasználni. Ebben az esetben csak arra kell odafigyelni, hogy a maradéknak már előre tudjuk a sorsát, így fel tudjuk dolgozni vagy el tudjuk tenni, például a mélyhűtőbe. Ha valamilyen növényi alapanyag mégis megmaradna és megromlana, ne a kommunális szemétbe dobjuk, hanem komposztáljuk, mert másféle gázok szabadulnak fel az eltérő környezetben

- mutatott rá Szöllősi Réka, fenntartható élelmiszerellátási szakértő.

Hirdetés

A szakember egy érdekes tanácsot is megosztott a Zöld Pálya olvasóival: nem érdemes előre kiszedni a tányérokra az adagokat a vendégeknek, mert ezt általában csak ritkán találják el pontosan a vendéglátók. Ehelyett érdemes hagyni, hogy mindenki szedjen magának.

A tányér átmérője is befolyásolhatja az adagok méretét (Fotó: Jay Wennington)
A tányér átmérője is befolyásolhatja az adagok méretét (Fotó: Jay Wennington)

Kézenfekvő megoldás lehet, ha vegán karácsonyi menüt állítasz össze, hiszen a húsfélék ökológiai lábnyoma általában nagyobb, mint a zöldségeké. Persze, biztos lesz, aki erről hallani sem akar, különösen az ünnepek idején, de az a jó hír, hogy még a meggyőződéses húsevők is tehetnek érte, hogy kevésbé terheljék a környezetet.

Egyrészt, ma már egészen jó minőségű húshelyettesítő termékeket is lehet kapni, a növényi alapú húsimitációktól kezdve a laboratóriumban előállított, az élő állatból származó hústól semmiben sem különböző műshúsokig. Utóbbi esetében problémás lehet, hogy jelenleg csak külföldről lehet beszerezni, azaz, valószínűleg jóval drágább, mint amit a hentesnél vásárolnánk, emellett azonban van még egy komoly problémája.

Helyi termelőket válassz a karácsonyi menühöz!

A fenntartható táplálkozás egyik alapköve, hogy az asztalra kerülő ételeket minél közelebbről igyekezzünk beszerezni. Az egzotikus hozzávalókat ugyanis gyakran több ezer kilométerről, hatalmas, gázolajzabáló teherhajókkal, kamionokkal vagy kerozint égető repülőgépekkel szállítják, így mimnél messzebbről érkezik valami, annál jobban terheljük a megvásárlásával a bolygót. Azaz, könnyen elképzelhető, hogy egy helyi gazdaságból származó húsféle fenntarthatóbb, mint egy brazil vagy ausztrál öko-gazdaság legvitamindúsabb zöldségei-gyümölcsei.

A minél rövidebb ellátólánc jó dolog, de fontosabb, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomú alapanyagból dolgozzunk. Ha lehet, marha helyett inkább sertést, sertés helyett pulykát, pulyka helyett csirkét, csirke helyett pedig halat válasszunk

- hangsúlyozta Szöllősi Réka.

Nem kell teljesen lemondani a húsról, de nem is kell állandóan azt fogyasztani (Fotó: Unsplash/Rumman Amin)
Nem kell teljesen lemondani a húsról, de nem is kell állandóan azt fogyasztani (Fotó: Unsplash/Rumman Amin)

Bár december közepén már viszonylag késő van hozzá, de néhány hozzávalót a természetből is összeszedhetünk, egy erdei kirándulás alkalmával. Bizonyos gombaféléket még ilyenkor is meg lehet találni, persze, arra is gondolni kell, hogy csak olyasmit szolgáljunk fel a szeretteinknek, amit előtte szakemberrel bevizsgáltattunk.

Emellett érdemes körülnézni a környékünkön elérhető kézműves pékségek, gazdák, zöldség-gyümölcstermesztők kínálatában is. Bár ezek jellemzően drágább termékek lesznek, mint amit egy hipermarket polcairól leemelnénk, általában jobb minőséget, frissebb árut is kapunk a pénzünkért, arról nem beszélve, hogy egy arctalan multi helyett egy, a környékünkön élő kisvállalkozást támogathatunk a forintjainkkal.

Ne félj újítani!

Bár a karácsony sokak számára a régi szokások felelevenítéséről is szól, a minden évben rutinszerűen visszatérő menü helyett érdemes lehet valami újat kipróbálni. A különféle zöldségeket meglepően sokféle módon el lehet készíteni, így a vitaminbevitel mellett valódi kulináris élményt jelenthet például egy tepsi, mézzel megbolondított gyökérzöldség, a citrommal sütött spárga, esetleg a Wellington-bélszín húsmentes, gombával és céklával töltött vegetáriánius változata is. A lényeg, hogy merj kilépni a megszokott keretek közül és felfedezni az újdonságokban rejlő lehetőségeket.

Érdemes ilyenkor néhány olyan új fogást is kipróbálni, amivel fenntarthatóbbá tehető a menü. Nem csak azoknak, akik eleve vegetáriánusok vagy vegánok, a többiek is nyugodtan megkóstolhatnak egy-két növényi alapú finomságot. Ritkán beszélünk róla, de a biológiai sokszínűség, a biodiverzitás szempontjából az is jó választás, ha minél többféle növény termesztését támogatjuk, azaz, minél többféle növényi táplálékot fogyasztunk. A legtöbb ember átlagosan 12 féle növényi tápanyagot fogyaszt, ezért érdemes kipróbálni, hogy egy táblázat oszlopaiba beírjuk az összes zöldséget és gyümölcsöt, ami csak eszünkbe jut, utána pedig az a kihívás, hogy egy hét alatt legalább 30 féle terményt fogyasszunk

- tanácsolta Szöllősi Réka.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)