Hirdetés

Rengeteget spórolhatsz a fűtésen és a klímával, ezzel a módszerrel

|

A világ energiafelhasználásának közel fele az épületek temperálására megy el, ezen változtatnunk kell.

Hirdetés

Egyre nő az igény a magyar lakosság körében az okos megoldások iránt, ha a lakás fűtéséről vagy hűtéséről van szó. A Wavin szakértői szerint idén az egyik lakásfelújítási "sláger" a régi fűtési rendszerek korszerűsítése lesz.

A cég szerint a magyarok csak kényelmesebb otthonokra vágynak, hanem szeretnék az idei évet - az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok ellenére is - alacsonyabb fűtés-hűtés számlával zárni.

Az épületek felelősek a világ energiafelhasználásának 40 százalékáért, ráadásul 2021-től Magyarországon az új építésű ingatlanok energiaigényének 25 százalékát megújuló energiaforrásból kell fedezni. Nem csoda, hogy az ágazat egyre inkább a hatékony és környezetbarát otthoni energiagazdálkodás felé fordul.

Az épületek fűtése és hűtése az összes energia 40 százalékát is felemésztheti (Fotó: Unsplash/He Gong)
Az épületek fűtése és hűtése az összes energia 40 százalékát is felemésztheti (Fotó: Unsplash/He Gong)

Az épületek fűtése és hűtése az összes energia 40 százalékát is felemésztheti (Fotó: Unsplash/He Gong)

A magyar építők körében is egyre népszerűbbek a falakba, illetve a padlóba és a mennyezetbe építhető felületfűtési és hűtési rendszerek, melyek a hagyományos radiátoroknál sokkal egyenletesebben adják le a hőt, kiváltják a légkondicionálókat, ráadásul lényegesen csökkentik az energiafelhasználást. Okostermosztátok segítségével a felületfűtést és hűtést együtt is lehet vezérelni, sőt, a rendszerbe a megújuló energiaforrások is integrálhatók. Nem kell azonban építkezésbe kezdeni ahhoz, hogy csökkentsük a fűtés-hűtés energiaigényét.

2021-ben nagy érdeklődés mutatkozott a régebbi építésű otthonok "felokosítására", és úgy látjuk, hogy a trend idén még erőteljesebbé válik. Az okosotthonok nem csak sokkal kényelmesebbek, hanem kevesebb energiát is fogyasztanak, ráadásul a kedvezőbb energetikai besorolásnak köszönhetően az ilyen ingatlanok értéke is növelhető"

- mondta el Sántha Endre, a Wavin Beltéri Klímamegoldások Managere.

Okos vezérlést a Magyarországon közkedvelt padló-radiátoros fűtési rendszerek egészéhez is ki lehet alakítani, így az okostermosztát valamennyi funkciója - az időzítés, a téli vagy nyári, illetve a távollét vagy szabadság üzemmód, a fagyvédelem és a felfűtés időzítése is - bárhonnan, bármikor elérhető.

Hirdetés

Egy átlagos, radiátoros fűtési rendszer felokosítása, azaz okostermosztáttal való ellátása kisebb beruházás, de akár 8 százalékos megtakarítást is jelenthet, a lakás tájolásától és elhelyezkedésétől függően. Természetesen a régebbi fűtési rendszerek hatékonyságát más módon is lehet növelni, ám a nyílászárócsere, vagy a szigetelés modernizálása sokkal drágább, így lassabban megtérülő megoldás. Még a legolcsóbb "hagyományos", energiahatékonyságot növelő beruházás, a kazáncsere - azaz egy kondenzációs kazán beépítése - is milliós nagyságrendű tétel, és a "felokosításhoz" hasonló mértékű, körülbelül 10 százaléknyi megtakarítást eredményezhet.

A Wavin felületfűtési és hűtési rendszerei már országszerte kiválóan vizsgáztak. Budapesten, a Ferencvárosban található 256 lakásos Bárd Apartmanházban az okosotthonok vezérlő rendszerhez kapcsolódnak a Wavin Sentio eszközei, köztük az okostermosztátok, melyeknek köszönhetően a bérlők nem csak közvetlenül a termosztát gombjaival, vagy a vezérlőpanelről, hanem távoli eléréssel okostelefonról, tabletről vagy számítógépről is be tudják állítani egy-egy helyiség hőmérsékletét és a fűtés-hűtési funkciókat. A magyar Nective Kft. által gyártott smart home rendszer is képes integrálni a Wavin eszközeit az okosotthon rendszereibe.

Az igényes műszaki megoldásokat kereső ügyfeleink - legyen szó egy lakóépületről vagy akár egy autószalonról - ma már kizárólag felületfűtés-hűtés rendszereket telepítenek. A Wavin megoldásai ráadásul összehangolhatók az épület egyéb okos berendezéseivel úgy, hogy ezzel energiát és pénzt spóroljon meg az üzemeltető. Ilyen megoldás például a hűtés-fűtés és az árnyékoló rendszer működésének összehangolása

- tette hozzá el Stocker Bence, a Nective Smarthome tulajdonosa.

A több mint 25 országban jelen levő Wavin kizárólag Magyarországon gyárt felületfűtés-hűtési csőrendszereket és paneleket, amelyek az adott projektre testre szabva rendelhetőek és bármilyen építészeti megoldáshoz alkalmazhatóak. A Wavin magyarországi leányvállalata 100 főt foglalkoztat zsámbéki telephelyén, a cég a magyar piacon versenytársai közül széles termékválasztékával emelkedik ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)