Hirdetés

Háborognak a napelemesek az új részletszabályok miatt

|

Lantos Csaba hétvégén jelentette be, hogy évesről havi elszámolásra állnak át.

Hirdetés

Ismét belenyúlnak az otthoni napelemes rendszerek szabályozásába. Először tavaly novemberben volt komolyabb változás, amikor megszűntették az újonnan telepített otthoni rendszereknek a visszatáplálást, ami nagyban neheztítette a belátható időn belüli megtérülést. Néhány hete aztán jött a jó hír, hogy idén októbertől bizonyos régiókban feloldják ezt a tilalmat.

Az elmúlt hétvégén a kormányzó pártok éves nagy sajtónyilvános eseményén, a Tranziton, Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentette, hogy az otthoni inverter tulajdonosok az eddigi éves szaldó-elszámolásról jövő év január elsejével havira fognak átállni.

Hirdetés

A villamos energia törvény 2007 óta biztosítja a szaldó-elszámolást választott struktúra szerint. Ez annyit tesz, hogy a lakossági szerződő fél meghatározott időintervallumokban kéri az elszámolást. Ez lehet havi, féléves vagy éves, vagyis az adott időszakban visszatáplált energiát az elszámolási időszak letelte előtt bármikor felhasználhatja. Tehát a nyáron megtermelt energiát fel tudták használni télen.

Ez a rendszer szűnik most meg azzal, hogy nem lesz választható az éves és féléves elszámolási időszak, pedig korábban nem egészen erről volt szó. Egy éve úgy szigorították a szaldó-elszámolás rendszerét, hogy 10 évben maximálták azt. Akkor az volt a mondás, hogy ez lesz az egyetlen korlátozás. Nem így lett.

Az új szabályozás visszamenőleges hatályú, tehát nemcsak a  2024 január után telepített rendszerekre, hanem az összesre fog vonatkozni. Ez hátrányosan érint mindenkit, aki egy kiszámítható, belátható idejű megtérüléssel vállalt be egy olcsónak nem nevezhető beruházást. Így megtörténhet az is, hogy a nyáron kW-onkét 5 forintért visszatáplált energiáért "cserébe" 70 forintos áron kell megvennie az áramot egy inverter-tulajdonosnak télen, hiszen közülük nagy arányban álltak át elektromos alapú fűtésre, többnyire hőszivattyúra.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor szövetség elnöke szerint továbbra is megéri napelemrendszerben gondolkodni, hiszen a fő cél az öngondoskodás, csak hosszabb távlatban kalkulálhatunk megtérüléssel. Megemlít egy logikus lehetőséget is a havi elszámolás kimaxolására, ez pedig egy elektromos autó beszerzése, aminek rendszeres otthoni töltésével nem kell azon aggódnunk, hogy hó végéig nagyon elbillenne a mérleg a betáplált és felhasznált energia tekintetében az előbbi javára. Szerinte elsősorban azok fognak rosszul járni, akik egy régi elavult épületet láttak el napelem-rendszerrel.

A döntés mindamellett, hogy biztosan meg fogja támogatni a költségvetési hiány pótlását, egy Európai Uniós direktíva része, ami kimondja, hogy a tagállamok 2024 január elsejétől nem biztosíthatnak támogatás a megújuló energiával működő rendszerek kiépítésére. Ez nem írja ugyan elő a szaldós támogatás eltörlését, de nálunk úgy tűnik, itt fogják a döntéshozók meghúzni a határt

Aki korábban napelemes rendszer kiépítésében gondolkodott, nem kell elvetnie azt, de érdemes először fűtéskorszerűsítésben, szigetelésben és nyílászárócserében gondolkodni. Elvégre a legolcsóbb energia az, amit fel sem használunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)