Hirdetés

Véget érthet a napelemstop

|

Egyes értesülések szerint ősztől ismét engedélyezhetik a hálózati visszatáplálást bizonyos régiókban.

Hirdetés

A 2010-es évek elején itthon még alig egy-kétezer háztartás engedhette meg magának otthoni kis-erőmű telepítését napelem inverterekből. Leginkább cégek és közületek tudtak csak ilyen beruházásokba belefogni, és a mérleg a mai napig az ő oldalukra billen el. Az évtized közepén  aztán az EU otthoni napelemrendszerek telepítését korábbinál nagyobb részben finanszírozó támogatási programjainak köszönhetően egyre többen fogtak bele háztartásuk energetikai korszerűsítésébe.

A lendület ezekkel a programokkal egyenesen arányosan nőtt, mígnem tavaly november elsején a kormány hozott egy új rendeletet, aminek tartalma jelentősen kifogta a szelet a napelem beruházások vitorlájából. Az új szabályozás a rendszer elavultságára és túlterheltségére hivatkozva megszüntette az új inverterek többlet-energia visszatáplálását. A visszatáplálás lehetőségének megszűnésével már nem volt egyértelmű a viszonylagosan rövidtávú megtérülés. Ez nyilván sokak kedvét elvette a korszerűsítéstől.

Hirdetés

Egyes értesülések szerint most oszlani látszanak a felhők, és, ha lehet hinni a Napelem Szövetség elnökének, Kiss Ernőnek, akkor október elsejétől bizonyos régiókban ismét biztosítják a visszatáplálás lehetőségét az új inverter tulajdonosoknak is.

A változásnak két konkrét oka is van. Februárban a kormányzat bejelentette az elektromos hálózat régóta esedékes korszerűsítését. A másik ok, hogy az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköztámogatási Alaphoz való hozzáférést ahhoz kötötte Brüsszel, hogy 2024 végéig oldjuk fel a lakossági visszatáplálási tilalmat.

A szakértők szerint a háztartási méretű visszatáplálásnak a legtöbb helyen jelenleg sincs hálózati akadálya, ezért fontos lenne, hogy minél hamarabb elkülönítsék a fejlesztésre szoruló régiókat azoktól, amik bírják most is a terhelést. Így a tavaly megtört lendületet újra feléleszthetnék, ami jelentős segítség lehetne ebben a globális energiaválságtól terhelt időszakban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)