Hirdetés

Így építs fenntartható otthont

|

A környezetbarát építőanyagoktól az energiahatékonyságig - mutatjuk, mire érdemes figyelni.

Hirdetés

A fenntartható életmód sokak számára annyit jelent, hogy igyekeznek minél kevesebb műanyagot használni, esetleg csökkentik a húsfogyasztásukat. Mások hibridautót vásárolnak és a zöld rendszám láttán elégedetten hátradőlnek. Természetesen, már ezek az apróságok is sokat számítanak, azonban a fenntarthatóságot az élet minden területén szem előtt kell tartani. Különösen, ha egy olyan projektbe vág bele valaki, mint például egy építkezés, hiszen jó esetben a környezetkímélő módon felhúzott házban utána éveken, sőt évtizedeken át él majd.

A legjobb megoldás az lenne, ha mindenki a már meglévő otthonát alakítaná át, a fenntarthatóságra odafigyelve, de ez sok esetben nem lehetséges. Ha azonban valaki most vág bele az építkezésbe, érthető módon nincs mit átalakítani, mindent a nulláról kezdve kell felhúzni a környezetet minél kevésbé terhelő álomotthont.

Az új házak építésénél komoly lehetőségünk nyílik befektetni a fenntarthatóbb jövőbe (Fotó: Scopio/Pablo Nidam)
Az új házak építésénél komoly lehetőségünk nyílik befektetni a fenntarthatóbb jövőbe (Fotó: Scopio/Pablo Nidam)

Mitől fenntartható egy ház?

A környezetkímélő otthonok egy sor pénzügyi és egészségbeli előnnyel járnak, ráadásul még a tulajdonos ökolábnyomát is képesek csökkenteni. Ehhez érdemes pár ökölszabályt betartani: például használjunk környezetbarát vagy újrahasznosítható építőanyagokat, mint a fa, a bambusz, vagy akár a beton. Emellett, az igényeinket figyelembe véve, tartsuk szem előtt, hogy a kisebb házaknak érthető módon kisebb az energiaigénye, így, törekedjünk az optimális térkihasználásra. A kisebb épület további előnye, hogy kevesebb építőanyag kell hozzá, így még a költségeken is spórolhatunk. Emellett, arra is odafigyelhetünk, hogy már a kivitelezés során okosan építkezzünk, persze ,ha találunk ennek megfelelő építtetőt.

Természetesen, a jövő fenntartható otthonában a megújuló energiáé a főszerep. A napelemek ma már egyre több épület tetején megjelennek, ráadásul a technológia fejlődésével a napelempanelek egyre hatékonyabbak is lesznek. Ha ez már megvan, érdemes minél energiatakarékosabb háztartási eszközöket beszerezni, de arra sem árt gondolni, hogy takarékoskodjunk az ivóvízzel is.

A környezetbarát építőanyagoké a jövő

Bár az elsivatagosodás fenyegető réméről sokat hallani, jó hír, hogy ennek nagy részét nem a fakitermelés okozza - sokkal inkább a monokultúrás mezőgazdaság. A fák kivágása persze nem tűnik túl környezetkímélő műveletnek, azonban az ipari felhasználású faanyagokat megtermelő erdőket gondosan karbantartják és pótolják a kivágott mennyiséget, hiszen elemi érdekük, hogy folyamatosan képesek legyenek kiszolgálni a keresletet. Bár arról nincs információ, hogy Európában mi a helyzet, az amerikai National Alliance of Forest Owners statisztikái szerint az ilyen jellegű erdők tulajdonosai átlagosan 43 százalékkal több fát telepítenek, mint amennyit kitermelnek.

A felhasznált anyagok mellett a kivitelezés során is figyelhetünk a környezeti terhelésünkre (Fotó: Scopio/Saravut Vanset)
A felhasznált anyagok mellett a kivitelezés során is figyelhetünk a környezeti terhelésünkre (Fotó: Scopio/Saravut Vanset)

A felhasznált anyagok mellett a kivitelezés során is figyelhetünk a környezeti terhelésünkre (Fotó: Scopio/Saravut Vanset)

További kiváló lehetőség a 3D-nyomtatással készülő fa építőelemek használata, igaz ez még nagyon új technológia, de éppen emiatt a közeljövőben sokkal hozzáférhetőbbé válhat az építkezők számára is. Ez utóbbi azért örvendetes, mert a módszer segítségével rengeteg faipari hulladékot - leginkább fűrészport - lehet hasznosítani.

A környezetbarát építkezések egyik gyakori szereplője a bambusz, amely gyorsan nő, emellett rendkívül könnyű, de nagyon erős alapanyagnak számít. A Kárpát-medencéből nézve az egyetlen hátránya, hogy csak nagyon drágán lehet beszerezni, a Távol-Keleten viszont nagyon népszerű, sok helyen még az építkezések során használt állványzatokat is bambuszból ácsolják. További veszélye, hogy ha nagyon elterjed a használata, az éppen olyan monokultúrás termelést hozhat magával, ami nem túl egészséges az ökoszisztéma szempontjából.

Megújuló és hatékony energiát az új házakba!

Ez annyira magától értetődőnek tűnik, azonban egyelőre sokan szkeptikusak a hasonló módszerekkel szemben. Pedig a napenergia hatékony és egy középkategóriás használt autó áráért cserébe akár havi több tízezer forintos energiaszámlákat is le lehet nullázni - a megtérülés néhány éven belül garantált. Ráadásul, a napelemek telepítéséhez épp idén decemberben lehet majd újabb állami támogatásra pályázni.

A szigetelés legalább ennyire fontos. Sőt, az energiahatékonyság olyan komoly hatással lehet a teljes energiafogyasztásra, hogy már csak az alacsonyabb rezsiszámlák miatt is érdemes az építkezésnél komolyabb figyelmet fordítani rá. A megfelelően szigetelt, jó minőségű nyílászárókkal ellátott házakban pedig élni is kellemesebb lesz majd, hiszen nem zavar majd a huzat, illetve nyáron a kánikula, télen pedig a komoly mínuszok sem befolyásolják az életünket. Természetesen a jobban szigetelő ajtók-ablakok is súlyos pénzekbe kerülnek, de ez éppen olyan, mint a napelem: egyszer kell csak befektetni az árát, onnantól pedig az idő nekünk fog dolgozni. Fontos, hogy a ház felépítése során a hűtő/fűtő csőrendszer is megfelelő szigetelést kapjon, hogy ne az utcát vagy a kertet klimatizáljuk a szobák helyett.

Mint látható, előrelátó, tudatos tervezéssel olyan házat építhetünk fel, amelyben élni is jobb lesz, ráadásul, hosszú távon egyszerre kíméljük majd a pénztárcánkat és a környezetünket is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)