Hirdetés

Légkondi nélkül is hűvösen tartható a lakás

|

Okos megoldásokkal fenntarthatóbb módon védekezhetünk a hőség ellen.

Hirdetés

A légkondi hasznos, de káros találmány, de 2022-ben már sokkal költséghatékonyabb és környezetkímélőbb okos megoldások segíthetnek hűvösen tartani az otthonainkat a nyári hőhullámok során. Az esőfigyelő szellőztető rendszerek, vagy éppen a hővédő redőnyök segítségével például szó szerint kizárhatóak azokat az időjárási tényezők, amelyek kellemetlenné tennék a lakás klímáját, vagy kárt tehetnének a berendezésben.

Az amerikai National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) adatai szerint most is körülbelül 1800 helyen tapasztalható zivatar a Föld különböző pontjain, ami éves szinten nagyjából 16 millió hasonló eseményt jelent jelent - ezek többsége a legmelegebb évszakban tör ki. A nyári viharok ráadásul gyorsak és kiszámíthatatlanok, és akár komoly károkat is okozhatnak, ha elfelejtjük becsukni az ablakokat. Ráadásul, ilyenkor - ha a beázás a lakó hibájából történik - a biztosító sem fedezi a költségeket.

Az okosredőnyt akár távolról is le lehet húzni, telefon segítségével (Fotó: Velux)
Az okosredőnyt akár távolról is le lehet húzni, telefon segítségével (Fotó: Velux)

Az okosredőnyt akár távolról is le lehet húzni, telefon segítségével (Fotó: Velux)

Szerncsére a VELUX kifejlesztette az okostelefonnal nyitható és zárható ablakokat, amelyeket még esőérzékelővel is elláttak. Így nemcsak a szellőztetéssel nem kell törődni, de mivel rossz időjárás esetén automatikusan becsukódnak az ablakok, attól sem kell tartani, hogy egy váratlan eső tönkreteszi a padlót.

Függöny helyett: hővédő roló!

Klíma nélkül sem kell tartani attól, hogy felmelegszik a lakás, ha rendszeresen szellőztetjük a szobákat, napközben pedig lehúzzuk a redőnyöket, és nem engedjük be a tűző napot. Napjainkban egyre népszerűbbek az úgynevezett a szintén a VELUX által gyártott hővédő rolók, amelyek nem rontják a kilátást, átengedik a fényt, viszont nem engedik felmelegedni a szobát. Ráadásul, a belső pliszék segítségével a tévé vagy a számítógép képernyőjén megjelenő tükröződés is mérsékelhető.

Hirdetés

Az ilyen redőnyök nem csak a hőt tartják távol, de védenek a zajtól és teljesen elsötétítik a helyiséget még erős napfény mellett is. A fényzáró roló időjárásálló, átlátszatlan szövet, amely kint tartja a hőt és a fényt.

Ráadásul, a redőnyöket, rolókat applikáción keresztül, akár távolról is le lehet húzni vagy fel lehet engedni, de előre be is lehet programozni, hogy mikor engedjék be vagy zárják ki a napfényt. Ez akkor is jól jön, ha épp elutaztunk nyaralni, mivel azt a benyomást kelti, hogy nem áll üresen a ház, illetve hazaérkezéskor azt fogjuk tapasztalni, hogy a távol töltött idő alatt sem melegedett át a lakás.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)